НОВИНИ

ГЕРБ предлагат 7 ноември за провеждане на президентските избори

герб предлагат ноември провеждане президентските избори
bnt avatar logo
от БНТ
12:47, 25.08.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Председателският съвет на Народното събрание се събра на второ заседание днес. На него бяха поканени представители на ЦИК и на фирма "Сиела Норма".

На председателски съвет: Най-обсъжданите дати за президентските избори са през ноември

Председателят на "Сиела" изрази своето становище и каза това, което искахме да чуем. Според него всичко е предадено на ЦИК и има протокол за това. Оттук нататък отговорността за провеждането на изборите е на ЦИК. Има дребни технически проблеми, които те трябва да изяснят помежду си и да ги изяснят, заяви след съвета Росица Кирова от ГЕРБ.

Дали ЦИК и "Сиела" ще сключат нов договор е тяхна работа. Данните, които са предадени изцяло обезпечават изборния процес, подчерта тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че се търси начин НС да се превърне в арбитър в спор между ЦИК и "Сиела".

"Ние като политическа партия категорично отказваме да участваме в такъв спор. Това са търговски спорове. Политиците са призвани за нещо друго - да търсят съгласие по евентуална дата за президентските избори. Към този момент нашето становище е, че датата 7 ноември е удачна. Считаме, че датата за провеждане на балотаж на 14-и е достатъчно отдалечена във времето и не е последна като възможност. Това е позиция на ПГ на ГЕРБ. Другите парламентарни групи все още не са взели окончателно решение", каза Атанасова.

Тя заяви, че предстоят експертни разговори между ЦИК и "Сиела" за сорс кодове и криптографски ключове, които едните твърдят, че са получили, другите, че не са получили в обема по договора. Спорът е за плащане на 9 млн., които ЦИК дължи на "Сиела", каза Атанасова.

Оказва се, че ако са избори 2 в 1 трябва да се наемат или купят над 2400 машини. Над 200 млн. ще струват избори в три поредни недели, заяви още тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автономни автомобили: Човешката преценка още е важна
Автономни автомобили: Човешката преценка още е важна
България излиза срещу Полша с мисълта за първото място в Пловдив
България излиза срещу Полша с мисълта за първото място в Пловдив