НОВИНИ

На председателски съвет: Най-обсъжданите дати за президентските избори са през ноември

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:03, 25.08.2021
Чете се за: 06:00 мин.
Политика
Слушай новината

Председателите на парламентарни групи, ръководството на ЦИК и "Сиела" обсъждаха предстоящите президентски избори и организацията на вота.

Най-обсъжданите дати за президентски избори са през ноември. Крайният срок за втори тур е 21-и.

След срещата с ръководството на ЦИК стана ясно: комисията на е получила пълния комплект софтуер. Затова в парламента в момента отговарят от "Сиела".

Избори 2 в 1 биха забавили всеки гласоподавател, а избори в поредни седмици - биха стрували по-скъпо. Ива Митева защити изцяло машинното гласуване, от ГЕРБ искат ремонт на изборните правила.

Обединение около възможните дати през ноември за президентските избори е постигнато на председателски съвет - обяви парламентарният шеф Ива Митева. И защити отново изцяло машинното гласуване.

"То показа резултат. Недействителните бюлетини бяха намалени. Знаете, че е улеснена работата на СИК. Не трябва да се отстъпва от това решение. Деси Атанасова заяви, че президентът е подкрепил броенето на контролни разписки. Искам да знам дали той го е подкрепил", каза Митева.

А от ГЕРБ смятат, че решението на проблемите около машините е да се приемат предлаганите от тях промени в изборния кодекс с възможност за хартиен вот.

"За последните избори са отпечатани бюлетини за 7 милиона и половина. Ние мислим за избори 2 в 1 като че ли всички. Обсъждат се дати през ноември - 7 или 14. Според нас трябва да са 2 в 1. Допълнително оскъпяване с 65 милиона и заложените 130 в актуализацията - 200 милиона на избирателите са много оскъпяване", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Десислава Атанасова: Изходът е да се върне възможността да се гласува и с хартиени бюлетини

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" настояват изборите да са само с машини.

"ГЕРБ искат да отворят кодекса. Това е възможност за честни избори да не бъде проиграна. Изборите да не станат заложник на спора между ЦИК и "Сиела", каза Мая Манолова.

От ДБ също посочиха проблемите със собствеността на софтуера на машините.

"Има проблем с машините и не знам как ще се реши. Оказа се, че софтуерът не е ясно дали е собственост на "Сиела", каза Атанас Атанасов.

От БСП смятат, че е най-добре да има избори 2 в 1 - президентски и парламентарни - ако се стигне до такива.

"Не дай Боже, наистина да стане тежка ковид ситуация, три седмици подред хората да ходят на избори, според мен, би предизвикало ниска избирателна активност. Това е проблем за политическата система и за държавността в България. Мисля, че при избори 2 в 1 ще бъде по-висока избирателната активност", каза Нинова.

Корнелия Нинова се обяви за избори 2 в 1

Според председателят на ЦИК - неразрешими проблеми няма. Платили са всички 9 600 машини на "Сиела". Но не са получили пълния комплект софтуер.

"В ЦИК има протоколи, че по отношение на софтуера трябва да бъде предаден на ЦИК, така че държавата да го модифицира самостоятелно, към момента ЦИК не разполага с пълния комплект софтуер", каза Камелия Нейкова.

Около 9 милиона са неизплатените средства към "Сиела", обяви Ива Митева.

"Затова казват, че могат да ги осигурят, но при наемане за 1 000 и нещо лева. В закона за бюджета има предвидени пари само за президентски избори, но ако има и парламентарни ще трябва да предвидим", каза Митева.

При вариант избори 2 в 1 би се удължило и времето за гласуване.

"Ако избирателят е гласувал за 1 минута, сега ще трябва минута и половина - ако са 2 в 1. Ако изборите са в последователни дати - ще се оскъпи процеса", каза Нейкова.

Председателят на ЦИК: Ако изборите са 2 в 1 ще трябват допълнителни машини

Относно поканата за разговори от левицата още нямат отговор.

Надеждата умира последна, заяви Нинова.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" са готови да седнат на масата за преговори. Очакват нови разговори, инициирани и от президента.

"Ще участваме във всички разговори, инициирани от парламентарни групи извън ГЕРБ и ДПС", заяви Мая Манолова.

Мая Манолова: Ние сме категорични, че трябва да се положат усилия за избори 2 в 1 с машини

"БСП в тая покана казват, че не трябва да има политически изявления, а самата покана е предизборен политически жест. Бюджетът няма да го решавам аз. Мястото за решаване е бюджетна комисия. Тая среща е безсмислена", заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Тошко Йорданов: Поканата на БСП е предизборен политически жест

Ива Митева заяви, че никой не е говорил с нея за идеята на други формации тя да бъде кандидат-премиер.

Ива Митева: Не съм готова за премиер, не ме спрягайте за този пост

Следващата среща в парламента ще бъде с ръководството на "Сиела".

Автори: Милена Кирова, Десислава Маркова и Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограбиха 80-годишен мъж в центъра на Бургас
Ограбиха 80-годишен мъж в центъра на Бургас
Тошко Йорданов: Поканата на БСП е предизборен политически жест
Тошко Йорданов: Поканата на БСП е предизборен политически жест