НОВИНИ

Ива Митева: Не съм готова за премиер, не ме спрягайте за този пост

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 25.08.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Смятам, че човек трябва да си тежи на мястото. Че трябва да е там, където е най-добре подготвен. И смятам, че един човек не може да усвои и да обикаля всички постове в държавата. Не съм разговаряла с никого направил предложението, това си е изцяло тяхно предложение, моля, не ме спрягайте за този пост.

Това заяви председателят на Народното събрание Ива Митева пред журналисти в парламента.

Според нея независимо дали ще има само един вид избори, или два, проблемите са едни и същи.

"Има все още проблем с прехвърлянето на собствеността на държавата от "Сиела", има неплащане по договора. Поставят се въпросите, ако случайно има избори 2 в 1 кой е по-евтиният вариант. Поканих Веселин Тодоров на среща с председателския съвет, отново ще има представители на ЦИК, поканихме цялото ръководство, за да видим можем ли да се обединим около единно становище", обясни Ива Митева.

Тя припомни, че подготовката на изборите за 11 юли е била много тежка, а сега искат да избегнат повтаряне на тази ситуация.

"Обединението е за ноемврийските дати - 7, 14 ноември. Трябва да има една седмица минимум за втория тур, такова е изискването на Изборния кодекс в момента. 21 ноември е последната възможна дата за втори тур предвид сроковете по Конституция".

Митева е привърженик на машинното гласуване, защото то е показало резултат и недействителните бюлетини са били намалени - около 13 000. Улеснена е била работата на секционните комисии. И затова тя смята, че не трябва да се отстъпва от това решение.

Според нея ще има проблем не с изборните секции, а с краткия срок за пренастройване на машините между първи и втори тур на президентските избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Ние сме категорични, че трябва да се положат усилия за избори 2 в 1 с машини
Мая Манолова: Ние сме категорични, че трябва да се положат усилия за избори 2 в 1 с машини
Офицер от НСО и още трима на съд за убийството на Марангозова
Офицер от НСО и още трима на съд за убийството на Марангозова