НОВИНИ

Приемат ли партиите идеята Ива Митева да е премиер?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:07, 24.08.2021 (обновена)
Чете се за: 07:10 мин.
Политика
Слушай новината

БСП отправиха покана за разговори към всички, без ДПС и ГЕРБ, но главно, за да обсъждат актуализация на бюджета и доходите на хората. Между двете основни формации, които е възможно да получат третия мандат - БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!", има нескрита конкуренция и всяка от тях очаква да получи мандата.

От "Има такъв народ "се събраха привечер. И заявиха: позицията им остава непроменена. След като вчера съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов посочи Ива Митева като подходящ кандидат за премиер, от "Има такъв народ" коментираха така:

"Ива Митева е прекрасен професионалист, доктор по конституционно право. Сега, разбирам ви, че изхождате от думите на други политически лидери в момента, които се опитват да играят ролята на някакви омиротворители, а самите те бяха в основата въобще да се стига сега до трети мандат. Мая Манолова ще прави реверанс към нас, като ще ни даде възможност да предложим министър-председател, което е абсурдно. От "Изправи се БГ! Ние идваме!", не забравяйте, с какво сравниха Ива Митева точно преди две седмици. Сравниха я с порода куче. Така ли беше", каза Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"Нека да оставим президента да вземе своите решения и да изпълни конституционните изисквания", каза председателят на Народното събрание Ива Митева.

Междувременно "Демократична България" посочиха като удачна кандидатура за министър-председател на Ива Митева. От "Има такъв народ" твърдят, че не са обсъждали кандидатурата ѝ.

След като вчера съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов посочи Ива Митева като подходящ кандидат за премиер, днес Атанас Славов каза, че не може да коментира предложения, които не са направени още.

"Право да номинира премиер ще има парламентарната група, която поеме мандата. Оттам нататък не мога да коментирам хипотези. Аз съм работил с госпожа Митева и в предишното й качество преди да е председател на парламента. Вярвам, че тя има какво да даде на българските институции, но пак не бих коментирал хипотезата: премиерски пост", каза Атанас Славов от "Демократична България".

От "Има такъв народ" коментираха лаконично, че не са обсъждали идеята Ива Митева - кандидат-премиер.

"Има много достойни хора в нашата парламентарна група", каза Иво Атанасов от ИТН.

От ГЕРБ казват, че няма причина да си променят позициите относно третия мандат. Идеята Ива Митева да бъде издигната за премиер определиха като спорадична.

"Напоследък в политиката, в българската политика се появяват всякакви версии, всякакви възможности. Нямам нищо против госпожа Митева - тя е председател на Народното събрание, но когато се хвърлят такива идеи, когато се поднасят такива идеи на публиката, е хубаво те да бъдат все пак добре структурирани и координирани", каза Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Логично е БСП да получи третия проучвателен мандат за излъчване на правителство, заяви Иван Ченчев в Сутрешния блок на БНТ. Според него Корнелия Нинова би била добър премиер, но напомни, че ако получат мандата, това ще се реши от Националния съвет.

"Ще видим при кого ще отиде третият проучвателен мандат. Нещо изключително важно. Мислим, че това ще бъдем ние, хората, които трябва да водим преговорите. Мисля, че е най-разумният вариант за страната и трябва да се направи всичко възможно и да се състави този кабинет, защото в противен случай кое е гаранцията, че и след това няма да има отново избори", каза Иван Ченчев.

Арман Бабикян обяви, че от "Изправи се БГ! Ние идваме!" също са готови да приемат това предизвикателството. Според него е възможно точно най-малката парламентарна група да бъде най-консенсусна. Той отново заяви, че без "Има такъв народ" правителство не може да бъде излъчено.

"Третият мандат дава възможност на президента да потърси най-безконфликтния вариант за случване на кабинет. Надявам се, че бихме могли да бъдем, въпреки че третият опит, пак казвам, комуто и да бъде даден ще бъде труден, но все пак трябва да се положат добронамерени усилия. Обратното е подигравка с хората", каза Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Третият мандат е възможен само ако бъде разглеждан като втори опит за първия мандат. Тоест ИТН от втория опит да съставят правителство - този път с подкрепата на партиите на протеста", каза председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

Според преподавателя по конституционно право Екатерина Михайлова е важно Народното събрание възможно най-скоро да определи датата на президентските избори. Подчерта, че ако се забави, наистина може да се създаде опасност от конституционна криза.

"Няколко пъти ваши колеги ме питат - възможно ли е да има конституционна криза. Да, ако парламентът не определи дата за президентските избори, тогава вече наистина имаме конституционна криза. Добре е този въпрос да бъде решен, да бъде изяснен, да бъде публично заявен и гласуван от народните представители", каза преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова.

Михайлова обясни, че логиката на Конституцията показва, че президентските и парламентарните избори трябва да се провеждат поотделно, но поясни, че няма проблем и да са заедно 2 в 1. Каза, че решението трябва да е политическо.

По темата работиха: В. Александрова, Д. Маркова, М. Кирова, Т. Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради рекордната цена на тока: Изслушаха в НС шефове в енергетиката, регулаторите и борсата
Заради рекордната цена на тока: Изслушаха в НС шефове в енергетиката, регулаторите и борсата
Талибаните няма да допускат афганистанци до летището в Кабул
Талибаните няма да допускат афганистанци до летището в Кабул