НОВИНИ

Дават ваучери за храна на всеки, който се ваксинира

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 24.08.2021
6745
Чете се за: 04:22 мин.
Още
Слушай новината

За да облекчат работата на болниците по време на четвъртата вълна, от здравното министерство предвиждат специален пакет за COVID зони в ДКЦ-тата и медицинските центрове у нас. Въпреки данните и тревожната тенденция към днешна дата не се налага затягане на мерките на национално ниво, обяви здравният министър Стойчо Кацаров. Няма да се налагат и по-строги ограничения в столицата, но ще се засили контролът за спазване на съществуващите мерки. A в Бургас държавният главен здравен инспектор съобщи, че ще се раздават ваучери за храна в 5 големи града в страната на всеки, който се ваксинира. Голям процент от смъртните случаи са именно при неваксинирани пациенти, обясни Ангел Кунчев.

Според доц. Ангел Кунчев няма да има ефект, ако бъдат въведени по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19, ако тези, които действат в момента, не се спазват. Това са и наблюденията на здравните власти. Затова се засилва и контролът по спазването им съвместно с полицията, РЗИ и Агенцията по храните. Най-добрият вариант за справяне с пандемията, според Кунчев, е ваксинацията, тъй като много малка част от имунизираните стигат до болнично лечение.

За последната седмица от COVID-19 са починали 131 души. Само трима от тях са били имунизирани с две дози от ваксината. Затова здравните власти ще се борят да вдигнат темпа на ваксинация чрез ваучери от голяма търговска верига.

„На шест места в страната, които проявиха добра воля и ще спонсорират този процес ще мотивират гражданите с ваучери за всеки имунизиран, да създадем възможност за всеки, който желае да се имунизира да го направи. Плюс изграждане на нови ваксинационни пунктове, там където има нужда“, заяви доц. Ангел Кунчев.

Областният щаб в Бургас не въведе нови мерки. Ще бъдат командировани обаче полицаи и инспектори на РЗИ за по-строг контрол. Разкриват се и допълнително легла. В болницата в Поморие всичките 15 обособени са запълнени на 100%, а лекарите изнемогват заради липса на персонал.

„Една сестра на ден и един лекар на ден и в това време сестрата отива след дезинфекция в отделението си да работи".

Ако не получите помощ ще стигнете ли до затваряне?

– Най-вероятно ще затворим, каза д-р Кирил Хинов, управител на УМБАЛ-Поморие.

„Ще направя заповед. До края на седмицата поисках отсрочка от д-р Хинов, защото той беше категоричен, че не може повече да продължава при това натоварване. До края на седмицата съм поискал отсрочка, тъй като предстои утре да издам заповед от извънболничната помощ да бъдат командировани служители“, заяви д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

В Пловдив, който също е в „червената зона“, се взе решение COVID леглата да нараснат до 800. Ще забранят големите събори.

"Вчера при мен дойде кметът на една община и постави въпроса, че при него се предвиждат различни събори в населени места - ние ще въведем категорична забрана за подобен вид събирания, защото на тези събори са страшно много хора, делта вариантът на коронавируса е характерен с много бързо разпространение“, заяви Ангел Стоев, областен управител на Пловдив.

Русе от днес също е в „червената зона“, но и там нови мерки не се предвиждат. Ще се заложи на силна ваксинационна кампания.

Автор: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха за първо четене актуализациите на трите основни бюджета на държавата
Приеха за първо четене актуализациите на трите основни бюджета на държавата
Пострадал, подал сигнал за полицейското насилие: Чувствах, че умирам
Пострадал, подал сигнал за полицейското насилие: Чувствах, че умирам