НОВИНИ

Десислава Атанасова: Изходът е да се върне възможността да се гласува и с хартиени бюлетини

bnt avatar logo
от БНТ
10:13, 25.08.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Оказва се, че ЦИК и фирма "Сиела" все още са в търговски спорове и облигационни такива по отношение собственост, машини, сертифицириране, кодове и всичко останало. Тоест се повтаря сагата от 11 юли отново. Нещо повече - сега тепърва ще изслушваме собственика на "Сиела", както и ръководството на ЦИК, за да се вземе някакво решение. На практика изходът според нас е да се върне възможността да се гласува и с хартиени бюлетини, защото в чужбина, особено ако е вот 2 в 1, това ще бъде изключително трудно в рамките на една седмица да се променя софтуер между първи и втори тур на президентските избори.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова след председателски съвет в НС.

"Считаме, че трябва да се търси разумен подход. При всички случаи се печатат бюлетини. За последните избори са отпечатани бюлетини, хартиени, на стойност 7 милиона и половина, което категорично е за сметка на българските данъкоплатци. Тези хартиени бюлетини знаете, че след това са унищожени", допълни тя.

Атанасова каза още: "Ние мислим за избори 2 в 1, като че ли всички във формата на председателския съвет. Датите, които се обсъждат, са през месец ноември - евентуално 7 или 14 ноември, защото последната дата, на която могат да се проведе втори тур на президентски избори, е 21 ноември".

Тя допълни, че според тях изборите трябва да са 2 в 1, защото иначе ще има избори три поредни недели и допълнително оскъпяване с в минимум 65 милиона на фона на заложените 130 милиона в актуализацията. Това означава плащане на 200 милиона за изборите.

Атанасова добави, че не се знае каква ще е избирателната активност заради пандемията и при опцията за единствено машинно гласуване и при двата вида избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валдас Дамбраускас: Много съм разочарован
Валдас Дамбраускас: Много съм разочарован
Председателят на ЦИК: Ако изборите са 2 в 1 ще трябват допълнителни машини
Председателят на ЦИК: Ако изборите са 2 в 1 ще трябват допълнителни машини