НОВИНИ

Икономисти: Последните макроданни показват бързо възстановяване на икономиката в България

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 25.08.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

От последните макроданни се вижда едно бързо възстановяване на икономиката в България. Всички показатели за второто тримесечие сочат много голям ръст спрямо второто тримесечие на миналата година. Почти всички сектори, без тежко засегнатите, са наваксани. Икономиката се възстановява.

Това каза икономистът Лъчезар Богданов в "Денят започва".

"Има повече приходи от заложеното. Следват два варианта за развитие – нищо да не се прави, тогава ще се свие дефицитът и тези пари ще бъдат спестени. Другият вариант, който и служебното правителство и някои политически партии избират, е при наличието на повече приходи, да се направят повече разходи“, изясни Богданов.

Той допълни, че актуализацията на бюджета в българската Конституция се прави по две причини – когато Народното събрание трябва да разреши на изпълнителната власт да заеме повече дълг и, вторият случай, когато е необходимо да се направят общо повече разходи.

Според икономиста Григор Сарийски е рисковано да се правят заключения на базата на това тримесечие, защото тежките месеци предстоят.

"Трябва да отчетем, че в този благоприятен период успяхме да натрупаме разходи, които бяха повече от предварително бюджетираните", каза Сарийски.

Икономистът допълни, че още когато се е правил бюджетът за 2021 г., е било ясно, че ще има актуализация по средата на годината.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Денков: Нашата цел е да задържим максимално децата в училище
Министър Денков: Нашата цел е да задържим максимално децата в училище
Фенове и музиканти скърбят за Чарли Уотс
Фенове и музиканти скърбят за Чарли Уотс