НОВИНИ

Как се влиза в Испания с новите мерки - разказ от първо лице

bnt avatar logo
от БНТ
07:48, 25.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Влязоха в сила нови изисквания за българските граждани при влизане в Испания. Изисква се отрицателен PCR тест за коронавирус, направен най-много 72 часа преди пътуването. Другите възможности за влизане са със сертификат за ваксинация или документ за преболедуван ковид.

В "Денят започва" редакторът на предаването Васил Детелинов, който в момента е в Испания, обясни, че контролът започва още от летището в София, тъй като авиокомпаниите изискват QR код да бъде предоставен на гишетата в България.

Всеки българин, който пътува до страната по работа или за почивка, трябва да си изкара задължително QR кода от сайта на здравното министерство в Испания. Самият код съдържа личната информация на пътуващия и това къде той ще пребивава през следващите 14 дни.

"В Испания вече ни бяха поискани освен този QR код и европейския сертификат за ваксинация. За хората, които нямат ваксина, им се дава формуляр, в който те попълват личните си данни и с който удостоверяват, че в следващите 24 часа трябва да предоставят на испанските власти отрицателен PCR тест", обясни още журналистът.

Термокамери измерват температурата на пътуващите.

Васил Детелинов коментира, че Испания продължава да е предпочитана дестинация и самолетът, в който е пътувал, е бил пълен с българи. Според него в сравнение с миналата година мерките в Испания са по-леки. Единственото ограничение като мярка е носенето на маска само в затворени помещения.

"Заведенията, баровете, ресторантите, всичко работи на капацитет от 50 до 70% запълваемост на местата. Другото интересно е, че в 00.30 ч. в област Каталуния всички заведения затварят. Всяка провинция е избрала различен час за това - едни затварят в полунощ, други в 1", коментира Васил Детелинов.

По думите му, според техния сайт в Испания ваксинираните с две дози към момента са 31 600 000 души, като преобладаващата ваксина е "Пфайзер", а 35 млн. души са ваксинирани с една доза. 190 са починалите днес, а за последните седем дни заразените са 129 077 души.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Аспарух Илиев: Ваксината спрямо Делта варианта е като снайпер, който не уцелва в десятката, а малко встрани
Д-р Аспарух Илиев: Ваксината спрямо Делта варианта е като снайпер, който не уцелва в десятката, а малко встрани
По Северното Черноморие настояват да се приеме наредбата за дивото къмпингуване
По Северното Черноморие настояват да се приеме наредбата за дивото къмпингуване