НОВИНИ

Протестиращи поискаха оставката на служебния екоминистър Асен Личев

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
22:19, 24.08.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Рибари и природозащитници поискаха оставката на служебния екоминистър Асен Личев. Причината - промени в Закона за водите и Наредбата за повърхностните води към закона, които уреждат условията, при които функционират ВЕЦ-овете в страната. От Министерството на околната среда и водите заявиха, че ще вземат отношение по темата след изтичане на срока за обществено обсъждане на двата документа.

Според протестиращите, които се събраха пред Министерския съвет днес, промените в Закона за водите отварят вратата за строителство на ВЕЦ-ове в зони от "Натура 2000".

"Разрешават се наново ВЕЦ-ове в Натура 2000 много завоалирано, тъй като казват, че щяло да бъде забранено, ако има забрана в плана за управление или заповедта за обявяване. В досегашните планове и заповеди обаче няма такива забрани, следователно не е забранено ВЕЦ-ове", заяви Димитър Куманов от сдружение "Балканка".

Недоволни граждани протестираха и пред ВЕЦ-а в пловдивското село Кадиево. Съоръжението е изградено на река Въча, която попада в зоната на НАТУРА 2000. Именно то е причина и за замърсяването на водата в село Брестовица, твърдят местните.

"Това заблатяване, нарушаването на строителните книжа, завишаването на 3 метра на съоръжението, което е тук, образуването на дългото водно огледало, което попада в санитарната зона на вододайната зона на Брестовица води до това", каза Любомир Томов от сдружение "Живот за Брестовица".

Протестиращите настояват и да се оттегли частта от Наредбата за повърхностните води, която освобождава собствениците на такива съоръжения от изискването да имат учредено право на строеж от държавата. От МОСВ ще коментират темата след изтичане на срока з а обществено обсъждане на двата документа в началото на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов призова Агенцията по вписванията да не приема решенията на Изпълкома
Бербатов призова Агенцията по вписванията да не приема решенията на Изпълкома
България срази Чехия, ще играе срещу Полша за първото място в групата
България срази Чехия, ще играе срещу Полша за първото място в групата