НОВИНИ

Стойчо Кацаров: Засега не се налага въвеждане на допълнителни ограничения в цялата страна

bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 24.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

Масовите събирания на хора, включително на открито, е един от източниците за разпространение на коронавируса. Засега не се налага да се въвеждат ограничения в цялата страна. Това заяви в студиото на “Още от деня” служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

“Най-важно от гледна точка на кризата не е броят на заразените лица, а темповете, с който нараства броят на заетите легла. Критичната част от битката с пандемията е да не допуснем ситуация, в която има болни, които се нуждаят от болнично лечение, а ние да нямаме легла и персонал, които да ги обслужват. Затова в момента, в който усетим заплаха - хората да са затруднени в достъпа си до болнична помощ, ще бъдем принудени да наложим такива ограничителни мерки”, обясни той и отбеляза, че “вече не сме толкова далеч от такава опасност”.

Разкриват COVID зони в доболничната помощ

Много държа решенията за прилагане на противоепидемични мерки да се взимат на експертно, а не на политическо ниво, подчерта здравният министър в отговор на въпрос за сериозната епидемична обстановка в Бургас, Велико Търново и Русе.

“Законът дава възможност на директора на регионалната РЗИ, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, да прилага мерки за конкретен регион. Тогава, когато в един регион имаме повишена заболеваемост, докато в други райони на страната не е така повишена, не е необходимо да се налагат ограничителни мерки върху цялата страна. Те могат да бъдат наложени избирателно. Днес въпросът е обсъждан в Бургас, утре ще се обсъжда и във Велико Търново. Очаквам решението за допълнителни ограничителни мерки да се вземат от местните власти, съгласувано с главния държавен здравен инспектор”, допълни той.

При 10% заболели ученици ще се премине към дистанционно обучение

Според него е рано да се взимат решения за началото на учебната година.

“До 15 септември има време, ще оценим каква е епидемичната ситуация и ще вземем решение заедно с Министерство на образованието и науката как да започне учебната година. Ситуацията е динамична и е рано да се правят оценки”, коментира д-р Кацаров и добави, че е привърженик на присъственото обучение.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът удостои военнослужещи с висше офицерско звание
Президентът удостои военнослужещи с висше офицерско звание
Разкриват COVID зони в доболничната помощ
Разкриват COVID зони в доболничната помощ