НОВИНИ

Заради рекордната цена на тока: Изслушаха в НС шефове в енергетиката, регулаторите и борсата

Николай Минков
от Николай Минков
18:15, 24.08.2021
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Напрежение и взаимно прехвърляне на отговорност при изслушването на шефовете на държавната енергетика, регулаторите и борсата заради рекордната цена на тока за бизнеса. Те трябваше де отговорят на два въпроса - умишлено ли е създаден дефицит на свободния пазар, за да поскъпне електричеството и дали присъединяването на България към по-скъпия гръцки енергиен пазар, вместо към румънския, се е отразило на цените. Председателят на комисията Мая Манолова обяви, че ще предложи нови правила за търговия на борсата и тежки санкции за нелоялните търговци.

Повече от два часа продължи изслушването в Комисията по ревизията.

Още в самото начало Мая Манолова обяви какви са щетите за бизнеса заради рекордното поскъпване на борсовия ток от 27 юли до 7 август.

"Според бизнеса, според представители на различни съсловни организации, в този десетдневен интервал от бизнеса са източени повече от 53 млн. лева в резултат на този драстичен скок на цената на тока на борсата, бизнесът обяви или поне една част от по-големите фирми, че спират работа", заяви Мая Манолова.

Шефът на най-голямото оловно-цинково предприятие у нас, което затвори врати заради цената на тока, твърди, че проблемът е в борсата.

"Самият начин на функциониране на борсата е определено порочен. Ние като консуматори сме поставени в абсолютно тежка ситуация и затова бяхме изхвърлени от борсата", заяви Румен Цонев от КРИБ, главен изпълнителен директор на КЦМ.

От борсата заявиха, че до този момент нито продавачите, нито купувачите са оспорвали цените.

"Тоест няма как даден купувач да бъде накаран да купи енергия на цена по-скъпа от тази, на която той предварително е декларирал, че е готов да купи", заяви Константин Константинов, изпълнителен директор на Българската независима енергийна борса.

От ЕСО обясниха, че сме се обединили с гръцкия енергиен пазар през май преди Румънския, защото северните ни съседи не са били готови технически.

"В момента няма как някой да твърди, че обединението, което трябваше да стане досега, трябваше да стане доста по-късно, отколкото обединението с Румъния и е повлияло върху цената на електрическата енергия в България", заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

От ТЕЦ "Марица Изток 2" обясниха защо не са пуснали своевременно допълнителни блокове, за да се преодолее дефицитът на борсата при пиковото търсене.

"Това изисква не малко време и средства, които дружеството трябва да предвиди. Първо - то трябва да е ясновидец за борсата, за да знае, че цената ще тръгне нагоре", каза Живко Динчев, изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица изток 2".

От БЕХ обясниха, че скокът в цената на ток е заради рекордния износ, породен от високите температури.

"Образно казано 3/4 от АЕЦ "Козлодуй" се изнася навън. Ние задоволяваме дефицит в региона. Не в България. В България няма дефицит. Цените се определят от борсата", коментира Валентин Николов, Български енергиен холдинг.

Министерството на енергетиката хвърли вината върху КЕВР, като се позова на препоръка от Брюксел.

"Поради монополния статут на Българската енергийна борса, във всички сегменти на пазара на електроенергия Комисията приканва България да засили свързаната с наблюдението функция на регулаторния орган", заяви Мирослав Данеков - заместник-министър на енергетиката.

От КЕВР съобщиха, че проверяват борсата за злоупотреби в периода на пиковите цени.

"Смея да твърдя, че се осъществява контролът. Просто това е времеемко нещо. Сещате се колко сделки са осъществени и колко записи има за тези само дни, съответно колко оферти са подадени", каза Александър Йорданов, КЕВР.

В края на изслушването Мая Манолов обяви, че комисията ще излезе с препоръка за промяна на Правилата за работа на борсата, санкции за непазарно поведение и закон за демонополизацията на държавните енергийни дружества, участващи на свободния пазар на ток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вещи на Ал Капоне ще бъдат продадени на търг
Вещи на Ал Капоне ще бъдат продадени на търг
Приемат ли партиите идеята Ива Митева да е премиер?
Приемат ли партиите идеята Ива Митева да е премиер?