НОВИНИ

Бедствалите в Швеция български работници се прибраха у нас, веднага тръгнаха за Чехия

bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 24.08.2021
9708
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Бедстващите български работници в Швеция, за които ви разказахме в "По света и у нас", се завърнаха в родното си село Николаево. Те бяха излъгани, че ще берат боровинки в района на Братен, но бяха зарязани над 20 дни без подслон, пари и храна. Трансферът им до България беше осигурен със съдействието на външното ни министерство и посолството ни в Швеция. А последните двама наши сънародници си идват днес, защото са изчакали резултатите от PCR тестовете си.

Маша и Петър Иванови са сред 50-те работници от плевенските села, измамени, че ще берат боровинки в Швеция за 300 евро на ден. Оказва се обаче, че в скандинавската държава никой не ги очаква и никой няма да им даде обещаните пари. Няма и боровинки.

Освен излъгани, хората казват, че се чувстват и унизени. За да нахранят децата си, били принудени да ровят в кофите за боклук.

След 15 дни скитане ги откриват полицаите и социалните служители, а местните вестници разказват историята им.

Мъжете, които са извозили сезонните ни работници до Швеция се представили с имената Нико и Алекси. Това е единствената информация за тях.

Случаят разследват и шведските, и българските служби. А след репортажа по БНТ потърпевшите и техните близки в Николаево били заплашвани.

След злополучния гурбет в Швеция, надеждата на семейство Иванови да изкара пари зад граница не изчезва. Ден след като са се прибрали с автобус от Стокхолм, те отново са стегнали куфарите си. И заминават. Този път за Чехия. С обещанието, че ще събират хмел за пет евро на час.

Автор: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриват COVID зони в доболничната помощ
Разкриват COVID зони в доболничната помощ
Опасността от мигрантския натиск - коментар на експерти
Опасността от мигрантския натиск - коментар на експерти