НОВИНИ

Опасността от мигрантския натиск - коментар на експерти

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 24.08.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Не съм изненадан от многото опити за нелегално преминаване. Ситуацията в Близкия изток и Афганистан, намаляване мерките срещу COVID в Турция и по-лесното движение на хора и превозни средства са фактори, които влияят тези случаи да нарастват. Това каза в ефира на "Още от деня" експертът по тактика и антитероризъм Иван Янкулов - ръководител по сигурността в Ловно стопанство "Еледжик", участвал в залавянето на стотици нелегално преминаващи през страната мигранти.

"Учудваме се, че този натиск нараства в нашия район. В Харманли и другите погранични райони - да, но в Ихтиман, който е в центъра на България, е недопустимо", подчерта той.

Според него засиленото полицейско присъствие по магистрала "Тракия" принуждава нелегално преминаващите да избират алтернативни маршрути по второкласните пътища около Ихтиман, за да се доберат до западната ни граница и от там да продължат през Сърбия към Западна Европа.

"Това са млади момчета - уморени, но здрави, тренирани, жилави. Бойци! Бедно облечени са, но удобно. Предвид, че са изминали доста километри, са в много добра кондиция. Всичките са афганистанци и не го крият", обрисува профила на заловените до момента нелегални мигранти Иван Янкулов.

Не може на пръв поглед да се каже какви са тези хора, защото всички твърдят, че са афганистанци, защото там се водят военни действия и по-лесно ще бъдат припознати като лица, които имат право на някакъв статут. Това уточни в студиото на предаването експертът по сигурност Славчо Велков - съветник на вицепремиера по обществен ред и сигурност и вътрешен министър Бойко Рашков.

"Каналите за нелегални мигранти са се превърнали в доходоносен бизнес. През тях минават и членове на терористични организации", подчерта той.

По думите му на нашите служби за сигурност са известни някои от каналджиите - срещу тях се водят досъдебни производства, има дори и осъдени.

"По данни на Фронтекс натискът към Европа през тази година, сравнени с миналата, се беше увеличил с 67 - 70%. Това е нормално за летните месеци, когато придвижването е по-лесно", обясни Велков.

Той прогнозира, че може да очакваме през втората половина на септември засилен мигрантски натиск от Афганистан, но той няма да е толкова голям, като този през 2015 - 2016 г.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бедствалите в Швеция български работници се прибраха у нас, веднага тръгнаха за Чехия
Бедствалите в Швеция български работници се прибраха у нас, веднага тръгнаха за Чехия
Параолимпийските игри в Токио започнаха (Снимки)
Параолимпийските игри в Токио започнаха (Снимки)