НОВИНИ

В сряда ни очакват валежи

bnt avatar logo
от БНТ
22:12, 24.08.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Слънчево и все още горещо, с температури до около 33 - 35° беше и днес в страната, но утре вече ще е с няколко градуса по-прохладно, а и ветровито, и с валежи.

Денят ще започне със слънце, но още преди обяд на места в Западна България ще превали. По-съществени валежи се очакват в часовете около и след обяд в северозападната половина от страната.

Предупреждение от първа степен, код жълто, за райони с проливни валежи, силни гръмотевични бури и условия за градушки е обявено в 12 области от страната.

На югоизток ще се задържи предимно слънчево и ще завали едва през нощта срещу четвъртък. Максималните температури ще бъдат между 28° и 34°.

На морския бряг условията за лятна почивка остават отлични - слънчево време, слаб до умерен вятър и температури на въздуха под 30°, а на морската вода - около 26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Но за разлика от Черноморието – в планините ще вали. Главно в масивите в Западна и Централна България ще има валежи, в отделни райони значителни по количество, както и гръмотевични бури. Ще духа умерен вятър, предимно от запад-югозапад.

Причина за валежите у нас и в северозападната половина на Балканите е студен атмосферен фронт, който преминава през полуострова. Далеч от дъжда остават югоизточните райони и по-голямата част от Гърция.

Предимно слънчево ще бъде и на Пиренеите, и в Западна Европа. В по-голямата част от Централна Европа, а също и на Скандинавския полуостров ще е ветровито, дъждовно и по-хладно. Валежи и гръмотевици ще има и по Централното Средиземноморие.

У нас в четвъртък температурите вече в цялата страна ще се понижат и максималните ще бъдат между 26° и 31°. Валежи и гръмотевици ще има главно в Южна и Източна България. Превалявания на отделни места се очакват и в петък, и през почивните дни. Температурите постепенно ще тръгнат нагоре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България срази Чехия, ще играе срещу Полша за първото място в групата
България срази Чехия, ще играе срещу Полша за първото място в групата
Почина барабанистът на „Ролинг Стоунс“ Чарли Уотс
Почина барабанистът на „Ролинг Стоунс“ Чарли Уотс