НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене бюджета на здравната каса

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:11, 06.11.2020
Чете се за: 01:26 мин.
У нас
депутатите приеха първо четене бюджета здравната каса

След половинчасово обсъждане и на ръба на кворума, депутатите приеха на първо четене Закона за бюджета на здравната каса. Той беше внесен като извънредна точка в днешното пленарно заседание.

След като два часа депутатите спориха дали има кворум или няма, опозицията обяви на трибуна пред журналисти, че напуска залата. Причините са две - не са съгласни с предлаганите бюджети и не са съгласни с начина, по който те се внасят - по-малко от 24 часа, след като са били гласувани в комисия.

Бюджетът на касата през следващата година се увеличава с над 340 милиона лева и ще надхвърли 5,084 млрд. лв.

Парите за болниците се увеличават с почти 127 милиона и ще достигнат 2,374 млрд. лв.

Заложените средства за лекарства са 1,332 млрд. лв. – с 88 милиона лева повече в сравнение с тази година.

115 982 милиона са предвидени за медицински изделия, прилагани в болничната помощ – по това перо заложеното увеличение е с около 6 милиона лева.

Над 261 млн. лв. са предвидени за личните лекари. Увеличението е с около 17 милиона лева.

През бюджета на здравната каса са заложени промени, които предвиждат специалистите по здравни грижи да сключват договори с фонда.

За тази цел в бюджета за догодина са заложени 20 милиона лева. Заложеният резерв за непредвидени разходи е 149 561 млн. лв.

От Обединените патриоти днес поискаха и допълнителни средства за лечението на COVID- 19.

"От няколко дни статистиката за България е много сериозна, съседна Гърция е със заболели от 2600 човека на ден, а ние над 4000. Искам да обърна внимание на министъра, пътеката COVID, която 1200 лева, може би ще се наложи да бъде увеличена. Достига между 2000-3000 лева, в някои случаи надминава 6000 лева", обясни Калин Поповски от Обединените патриоти.

Повече буфери поискаха и от ДПС.

"Дали този бюджет дава достатъчно за тестове, защото хората платиха достатъчно от джоба си, дали дава достатъчно за лечение? Има проблеми с осигуряване на "Ремдесивир", има проблем с доставяне на плазма. Трябва да се предвиди в бюджета, че хората най-вероятно ще преминават от леката фаза, в по-сложни случаи", каза Нигяр Джафер.

От партията алармират и, че все още няма отделени средства за изграждане на електронно здравеопазване и единна информационна система между отделните части на здравната система.

"Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса – установяваме отново отказ от реформа в здравната система. Структурата на бюджета в голяма част не е променена, а ситуацията изисква нова философия по отношение на разходите, с които се финансира и осигурява здравеопазването. Профилактиката и преференцията отново е подценена", заяви независимият депутат Красимир Янков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Програмният директор на БНТ: От 2016 г. телевизията не е обявявала конкурсна сесия за филмопроизводство
Програмният директор на БНТ: От 2016 г. телевизията не е обявявала конкурсна сесия за филмопроизводство
Кеазим Исинов с ретроспективна изложба за 80-годишния си юбилей
Кеазим Исинов с ретроспективна изложба за 80-годишния си юбилей