НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене промени в НПК

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:22, 27.01.2023 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В последните си заседания депутатите приеха на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

Народното събрание прие четири от предложените законопроекта - два на служебното правителство, по един на "Възраждане" и на "Продължаваме Промяната". Депутатите отхвърлиха предложението за промени в НПК, внесено от Надежда Йорданова от "Демократична България".

Йорданова поиска правната комисия да подготви бързо доклада за второ четене на четирите приети проекта за промените в НПК. Те трябва да бъдат обединение в един общ законопроект, за да започне да тече срокът за предложения преди второ четене.

Освен на механизъм за разследване на главния прокурор, промените предвиждат и въвеждане на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство, както и по-добра защита на интересите на страните в процеса. Предлага се и полицейски служители да могат да образуват досъдебни производства не само по неотложност.

Първият час и половина от заседанието мина в размяна на остри реплики между Бойко Рашков и Радостин Василев от една страна, и представители на ГЕРБ.

Марин Маринов - ГЕРБ: "Ние имаме политическата воля да бъде намерен работещ механизъм за разследване на главния прокурор. Никой не следва да бъде над закона, но и никой не следва да бъде над Конституцията, дори Народното събрание в своите колективни решения".

Бойко Рашков, ПП: "Първо, когато говорите за милиционери и милиционерщина, имайте предвид, че засягате вашия колега Младен Маринов. Второ, тъй като като щампа отново се използва нещо друго, ще обърна внимание и на него - аз много уважавам всяка една професия, включително уважавам професията на хората, които се занимават с пожарогасене. Обаче знаете ли, предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар".

Тома Биков, ГЕРБ: "Възможно ли е в закона, който приемаме, да вкараме текст между първо и второ четене, който да гласи, че това, което предлага г-н Рашков трябва да се прилага само към него, след няколко месеца евентуално към градинаря".

Младен Маринов, ГЕРБ: "Г-н Рашков, в репликата си вие направихте опит да уязвите мен, но и голяма част от българските полицаи, които и днес работят и са завършили това училище".

Бойко Рашков, ПП: "Нашият проект, уважаеми колеги, е по-кратък. Той предвижда няколко пункта. Деформализиране на процеса, да се променят процедурите, по които могат да се предприемат принудителни процесуални действия, действия по разследването. Имам предвид и се има предвид по-конкретно - освидетелстването на лице, когато липсва съгласие от него, претърсване, изземване и СРС".

Георг Георгиев, ГЕРБ: "Вие сте прав, аз не съм юрист. Промените, които предлагате ще засегнат ли градинари, които са намесени в пране на пари и във внасяне на огромни суми извън ЕС в България в полза на един бивш вътрешен министър, сегашен народен представител".

Бойко Рашков, Радостин Василев и Георг Георгиев получиха наказание от председателя на Народното събрание за нарушаване на добрия тон и дисциплината в залата.

Днешният пленарен ден пък започна с почит към жертвите на Холокоста.

Вежди Рашидов, председател на Народното събрание: "Днес изразяваме почитта си към тези български депутати начело със зам.-председателя на НС Димитър Пешев, който в условията на война и под заплаха за личната си сигурност и политическа съдба, застават открито срещу натиска за депортирането на българските евреи. Цар Борис Трети се съобразява с обществения натиск и отказва депортирането на около 50 000 евреи - български граждани към лагерите на смъртта".

В декларации парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС почетоха деня и с призив да не се допуска насилие и омраза.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив загуби минимално от Спартак Москва в последната си контрола в Дубай
Ботев Пловдив загуби минимално от Спартак Москва в последната си контрола в Дубай
Без спортисти от Русия и Беларус на Европейските игри в Краков
Без спортисти от Русия и Беларус на Европейските игри в Краков