Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Зимна обстановка: Въведени са ограничения в област Смолян

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 27.01.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Сняг вали в района на Смолян и в Северозападна България.

В област Смолян е ограничено движението на моторни превозни средства с ремаркета и полуремаркета. Ограничено е преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проходите "Печинско", "Рожен", "Превала" и "Троянски".

През нощта и сутринта над 700 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Как да се подготвим за зимни условия, ако тръгваме на път, напомни в "Денят започва" експертът по пътна безопасност Калин Стефанов.

"Най-важно при зимни условия е автомобилът да бъде подготвен както трябва - зимни гуми, антифриз, зимна течност за чистачки. При тръгване на дълъг път автомобилът да е зареден догоре, да има поне три литра вода, храна и допълнителен комплект дрехи, защото не се знае къде някоя преспа може да затвори пътя и да се наложи да чакаме с часове", посочи той.

Дистанцията и съобразената с обстановката скорост също са от изключително значение.

Подробности вижте във включването на Мирела Дончева.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивалът "Сурва" отново завладява Перник
Фестивалът "Сурва" отново завладява Перник
Арда привлече френски полузащитник
Арда привлече френски полузащитник