НОВИНИ

Депутатите създадоха анкетна комисия за случая с Нотариуса

Николай Минков
от Николай Минков
12:40, 07.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът създаде анкетната комисия, която трябва да проучи фактите и обстоятелствата около престъпната мрежа на убития Мартин Божанов - Нотариуса. Предложението беше внесено от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. А решението, въпреки бурните дебати, беше взето единодушно.

От ГЕРБ и ПП-ДБ защитиха с аргументи създаването на анкетна комисия.

Теменужка Петкова - ГЕРБ-СДС: "Наличието на твърдения относно осигуряване на чадър за противоправната дейност на посоченото лице е наложително да се изяснят фактите и дали Мартин Божанов е подпомогнал действително и ако да, от кого".

Мирослав Иванов - ПП-ДБ: "Веднъж на няколко години се появява един смел магистрат, който публично да оповести огромните проблеми, които са налични в системата на съдебната власт. Ще се опитаме да дадем трибуна и на други смели магистрати. Надявам се, че при умело ръководене на тази комисия, ще бъдат обявени факти и обстоятелства, свързани със зависимости, сфери на влияние и корупционни."

Според "Възраждане" проблемът с корупцията по високите етажи е на друго място.

Костадин Костадинов - лидер на "Възраждане": "За да е гротеската пълна, с цел да отмести вниманието от себе си, именно Делян Пеевски предлага да се създаде временна анкетна комисия, която да разследва Божанов и така наречения клуб на магистрати. Съвестният гражданин Пеевски даже е подал сигнал."

Изненадващо Бойко Рашков подкрепи тезата на "Възраждане":

"Искам да кажа, че клубът се явява само една малка спирка по пътя на корупцията в страната. Корупция не само в съдебната власт, но и във всички други власти, а представители на това уродливо явление в обществото има и тук."

Делян Пеевски отхвърли обвиненията и обясни защо е поискал създаване на комисия:

"Надявам се да постигнем пълна прозрачност и съдебната система да бъде изцяло осветлена, това ми е желанието. За да няма никога такива забавяния по дела, да се случват такива неща и да има такива хора."

А Атанас Атанасов разкри, че има списък с магистратите с клубни карти и призова прокуратурата да си свърши работата:

"Призовавам изпълняващият функциите главен прокурор г-н Сарафов да предприеме необходимите действия, за да бъде проведено всестранно и пълно разследване кои са тези лица, които наистина са били в този клуб. Аз тука имам някакви данни, но сега не искам да ви отклонявам вниманието, ще го направя допълнително. Имам целия списък на тези лица, които са имали карти и са ходили."

От левицата поискаха законодателни промени, които да пресекат подобни явления.

Корнелия Нинова - лидер на БСП: "Иначе това ще бъде едно чешене на езици, използване информацията неправомерно един срещу друг, ще си извивате ръцете. Не изключвам това да е свързано и с ротации и с регулатори."

А от ИТН предложиха да се разшири обхвата на комисията, но това не беше прието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските футболни съдии целят да намалят дискусионните и грешните ситуации
Българските футболни съдии целят да намалят дискусионните и грешните ситуации
Четири ключови кръстовища в Бургаско бяха блокирани от фермери
Четири ключови кръстовища в Бургаско бяха блокирани от фермери