НОВИНИ

Продължава дебатът за създаване на комисия за фактите около Мартин Божанов

Николай Минков
от Николай Минков
12:07, 07.02.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Цяла сутрин парламентът обсъжда двете предложение на ГЕРБ-СДС и ДПС и на ПП-ДБ за създаване на временна анкетна комисия, която да установи дали групата на Мартин Божанов-Нотариуса е оказвала нерегламентирано влияние в правосъдната система, несъвместимо със стандартите за независимост и професионална етика. От "Има такъв народ" искат и разследване връзката на Алексей Петров при създаването на кабинета.

Теменужка Петкова - ГЕРБ-СДС:

"Настоящият проект за решение за създаване на временна анкетна комисия за проверка на факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов -Нотариуса бе продиктувана от данните, занесени от НПО в Антикорупционен фонд и предмет на множество публикации в медиите а именно - твърдения за наличие на частен клуб за магистрати в София, собственост на Мартин Божанов, използнан за нерегламентирани връзки на магистрати от средно и високо ниво. Предложението за временна комисия за факти и обстоятелства, свързана с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса е породен от множество сведения, посочващи участие на тази група на магистрати в различни нива на правосъдната система. Наличието на твърдения относно осигуряване на чадър за противоправната дейност на посоченото лице е наложително да се изяснят фактите и дали Мартин Божанов е подпомогнат действително и ако да, от кого".

Мирослав Иванов - ПП-ДБ:

"Веднъж на няколко години се появява един смел магистрат, който публично да оповести огромните проблеми, които са налични в системата на съдебната власт. Ще се опитаме да дадем трибуна и на други смели магистрати, които, убеден съм, знаят за подобни случаи, за каквито изнесе информация съдия Цариградска. Надявам се, че при умело ръководене на тази комисия ще бъдат обявени факти и обстоятелства, свързани със зависимости , сфери на влияние и корумпирани схеми.

Петър Петров- "Възраждане":

"Да предположим наистина дойдат смели магистрати, както вие посочихте, да дадат изявления. Тези с картите от частния клуб ще ги допускаме ли до комисията или няма да ги допускаме? И тяхната позиция дали ще се смени, ако дойдат, и ще си хвърлят ли вече картите от този затворен тъй наречен клуб на магистратите".

Корнелия Нинова- лидер на БСП:

"Поне от кумова срама напишете накрая едно изречение, че като изясните фактите, ще направите законодателни предложения за промени в Закона за съдебната власт, за ВСС, за инспектора на ВСС, за нещо. Иначе това ще бъде едно чешене на езици, използване на информация неправомерно един срещу друг, ще си извивате ръцете. Не изключвам това да е свързано и с ротации и с регулатори."

Гроздан Караджов - ИТН:

"Хранителната верига на тази корупция в България на престъпните вмешателства и в съдебната система и в изпълнителната власт една и съща. горе на върха на тази хранителна верига са политици. В тази връзка да ви попитам, вие ще подкрепите ли нашето редакционно предложение да се разследва и ролята и мястото на Алексей Петров, Кирил Петков и на бащата на Кирил Петков да сформирането на това правителство".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията не допусна протестиращи земеделци да блокират АМ "Струма"
Полицията не допусна протестиращи земеделци да блокират АМ "Струма"
СГП неправилно е отказала да разследва изтичане на данни от Държавна агенция "Разузнаване", постанови САП
СГП неправилно е отказала да разследва изтичане на данни от Държавна агенция "Разузнаване", постанови САП