НОВИНИ

Ще счупи ли сглобката спорът за поста на външен министър?

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:55, 07.02.2024
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Може ли поста на външен министър при ротацията да счупи сглобката? И ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС настояват да получат тази позиция.

В декларацията за управление пише, че при ротацията министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател - и нищо повече! В управленската програма обаче има уточнение: след размяната Николай Денков ще бъде заместник министър-председател и министър на образованието и науката.

Сега обаче и ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС настояват да оглавят министерството на външните работи. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че това може да провали ротацията.

"Поставянето на червени линии не помага. И ротацията не е на всяка цена. В меморандума, който сме подписали там ясно е описано, че господин Денков е един безспорен много добър вицепремиер и министър на образованието. Това имаме в програмата. Те казват: "На нас ни трябва външно министерство, за да имаме излаз към света, сиреч - към външната политика. Контрааргументът, който им казах е: "А когато Асен предвожда министри само от ПП, не е ли излаз?".

- Може ли въпросът за външния министър да провали ротацията?

- Категорично.

- Отиваме ли на избори ако те не отстъпят?

- Ами те не искат да отстъпят. Аз не виждам повече компромиси, които ГЕРБ може да направи. А как си представяте всички важни министри на ПП и ДБ и Мария като кукувица си стои в МС и Асен Василев, тя да трябва да му се моли", заяви Борисов.

Според съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пълна ротация на постовете ще запази най-добре лицето на България.

"Мария Габриел трябва да бъде премиер на България. Но като премиер това е тежка задача и не мислим, че е нормално или че трябва да се съвместява с външен министър. Неслучайно в ЕС няма нито един премиер и външен министър заедно. Най-добре е лицето на България да бъде едно, независимо от ротациите - ако те си сменят пълните позиции - вицепремиер и министър на външните работи да бъде академик Денков и премиер с пълните правомощия да бъде Мария Габриел.

Аз мисля, че тук има разумни хора и не мисля, че може някой да си помисли, че ще се счупи сглобката, защото някой иска да има силни претенции да има и премиерски пост и министрески пост.

Най-важният документ е декларацията между Мария Габриел и академик Денков. Там ясно се казва "ротация" и никъде няма документ, където някъде е разписано, където Мария Габриел да има позицията външен министър", посочи Петков.

В неделя е имало среща между лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. На тази среща ДПС са повторили за пореден път, че не искат министри и зам-министри. Това заяви Бойко Борисов.

Междувременно от ИТН настояха анкетна комисия да разследва как е станала сглобката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изплащат пенсиите от днес до 20 февруари
Изплащат пенсиите от днес до 20 февруари
Българи са задържани в Белгия за фишинг измама за 1 млн. долара
Българи са задържани в Белгия за фишинг измама за 1 млн. долара