НОВИНИ

Какво предвиждат споразуменията в сглобката за постовете на Габриел и Денков след ротацията?

кабинетът ротацията денков габриел имат водещата роля определяне състава
bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 07.02.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Ще запази ли Мария Габриел поста и на външен министър, когато стане премиер след ротацията и кое министерство ще оглави действащият министър-председател Николай Денков, след като влезе в ролята на вицепремиер?

Ето какво е заложено в Декларацията за общо управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и в управленската програма, одобрена впоследствие:

  • Декларация за общо управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

В декларацията за общо управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е упоменато единствено, че Денков и Габриел ще разменят ролите си на премиер и вицепремиер след ротацията като не е уточнено дали ще оглавят министерства и кои ще бъдат те:

"2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател.

3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател".

Брифингът от 22 май 2023, на който Мария Габриел и Николай Денков представят декларацията за управление:

В Декларацията за общо управление е записано, че към нея се прилага законодателна и управленска програма

  • Програма за управление на Република България юни 2023 - декември 2024

В управленската програма, изготвена за срока на двата ротационни мандата от по девет месеца, изрично е записано, че акад. Николай Денков ще поеме Министерство на образованието и науката след като отстъпи от премиерският пост и стане заместник министър-председател.

" В първия период управлението е поверено на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“. През вторите девет месеца отговорността за правителството ще поеме г-жа Мария Габриел – номинация на ГЕРБ-СДС, която към момента е вицепремиер и министър на външните работи. След размяната акад. Николай Денков ще бъде заместник министър-председател и министър на образованието и науката", се казва в управленската програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Въпросът за външния министър може да провали ротацията
Борисов: Въпросът за външния министър може да провали ротацията
Четирима българи ще се качат на ринга на Купа "Странджа" в сряда
Четирима българи ще се качат на ринга на Купа "Странджа" в сряда