НОВИНИ

Теменужка Петкова: Мария Габриел трябва да бъде премиер и министър на външните работи след ротацията

Според зам. председателят на ГЕРБ в бюджета няма предвидени средства, за които настояват земеделците

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 07.02.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Мария Габриел трябва да остане външен министър след ротацията през март и заедно с това да бъде премиер. Това заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова в "Денят започва" по БНТ. По думите ѝ това е разписано в коалиционното споразумение. Партньорите са поставили подписите си и под това Николай Денков да стане вицепремиер и министър на образованието.

"По отношение на ротацията ние имаме едно-единствено изискване и то е да се спазват договорките, които бяха постигнати по управленската програма. А те предвиждат акад. Денков да стане вицепремиер и министър на образованието, съответно Мария Габриел ще бъде министър-председател и министър на външните работи. Аз просто недоумявам през последните няколко дни се появиха подобни амбиции от страна на ПП и ДБ, именно акад. Денков да заеме поста на външен министър. За този пост се изисква специална подготовка, а това, което Мария Габриел демонстрира през последните месеци, е изключително позитивно", посочи Петкова.

"Считам, че за поста на външен министър се изисква много специална подготовка, недоумявам защо колегите от ПП-ДБ държат акад. Денков да бъде външен министър, при положение, че лично той многократно е казал, че се чувства най-добре в сектор образование."

Справка на журналиста Георги Милков показва, че Фиджи, Самоа и Катар са трите държави в света, които един човек съвместява постовете на министър-председател и външен министър.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и ротацията на министрите:

"Чакаме анализа на Мария Габриел и Николай Денков по отношение на всеки един от министрите, за да се види кой ще запази поста си и кой не."

Теменужка Петкова коментира и възможната ротация на земеделския министър Кирил Вътев заради протестите на фермерите.

"Въпреки многобройните протести на земеделците през последните месеци това дали Кирил Вътев ще бъде сменен от поста на министър на земеделието ще решат Мария Габриел и Николай Денков в резултат на анализа, който подготвят. Когато политическа партия ГЕРБ е управлявала в рамките на три правителства винаги сме намирали начин за диалог и сме постигали определени консенсуси."

Тя подчерта, че няма средства, за които настояват земеделците, предвидени в бюджета.

"В рамките на бюджета за 2024 г. тези средства, за които претендират колегите от сектор Земеделие, наистина няма. Но преди да бъде приет бюджетът, бяха направени сериозни обсъждания по отделните сектори. В момента текат разговори с протестиращите, нека видим какъв ще е резултатът от този диалог."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
21-годишен скиор е загинал в Чепеларе
21-годишен скиор е загинал в Чепеларе
Нулево равенство между Майорка и Реал Сосиедад в първия полуфинал за Купата на Испания
Нулево равенство между Майорка и Реал Сосиедад в първия полуфинал за Купата на Испания