НОВИНИ

Денков да поеме МВнР след ротацията с Габриел, настояват от ПП

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:51, 07.02.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

По време на ротацията трябва да има минимални трусове в управлението, а пълната размяна на постовете между Денков и Габриел ще запази най-добре лицето на България навън. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Той се обяви против идеята на ГЕРБ Мария Габриел да съвместява постовете на министър-председател и министър на външните работи.

"За нас ротацията означава пълна ротация между Габриел и Денков като най-логично е и ние заставаме твърдо зад това, че Габриел трябва да е премиер на България. Но като премиер, това е тежка задача и не мислим, че трябва да се съвместява с външен министър.

Аз знам какво означава да си премиер - означава да имаш отговорност към всички министерства и тази задача е толкова тежка, че по никакъв начин не е хубаво да се съвместяват двете роли. Неслучайно в ЕС няма премиер, който да е външен министър. Освен това в ЕС много формати само за външни министри и ще е странно българският премиер да е на тези формати или пък да нямаме представителство там.

Затова мисля, че те са много добър екип, заставаме зад Габриел, тя ще бъде добър премиер. Но вярваме, че специалният статут на акад. Денков и Габриел може да бъде запазен най-добре и лицето на България да е едно, независимо от ротациите, ако те си сменят пълните позиции - вицепремиер и министър на външните работи да бъде акад. Денков и премиер с пълни правомощия на премиер да е Мария Габриел", посочи Кирил Петков.

Според него Декларацията за общо управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, където не е упоменато какъв пост ще заеме Денков след ротацията, е с по-голяма тежест от управленската програма, подписана впоследствие, в която е уточнено, че след ротацията Денков ще поеме Министерство на образованието и науката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кайри Ървинг помогна на Далас да победи Бруклин в НБА
Кайри Ървинг помогна на Далас да победи Бруклин в НБА
Рен е първият четвъртфиналист за Купата на Франция
Рен е първият четвъртфиналист за Купата на Франция