НОВИНИ

Десет от Черна гора шокираха България в края и нанесоха нова загуба на "лъвовете"

"Лъвовете" играха с човек повече в продължение на повече от половин час през второто полувреме, но Кирил Десподов пропусна дузпа, а в самия край звездата на "храбрите соколи" Стеван Йоветич донесе победата на своя тим.

десет черна гора шокираха българия края нанесоха нова загуба лъвовете
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 10.09.2023 (обновена)
9027
Чете се за: 04:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по футбол загуби драматично с 1:2 визитата си на Черна гора в среща от квалификациите за Евро 2024, която се игра в Подгорица.

Авторът на победния гол за домакините беше една от големите им звезди Стеван Йоветич, който се появи в началото на втората част, а дълбоко в добавеното време реализира и така ценното попадение за "храбрите соколи".

Загубата остави селекцията на Младен Кръстаич на дъното в класирането на тази група "G" с актив от едва 2 точки, докато с успеха си черногорците се изкачват до второто място с 8 пункта и запазват надеждите си за историческо първо класиране на голямо първенство.

След равностойни начални минути първата по-интересна ситуация пред някои от двата тима дойде в 19-ата минута, когато Кирил Десподов изведе хитро с пета Лукас Петков, но ударът на родения в Германия футболист бе отразен от бившия вратар на Левски Милан Миятович.

Домакините от Черна гора пък трябваше да чакат до края на първата част, за да стигнат до първата си възможност за гол. Тя дойде в 42-ата минута и се откри пред Марко Бакич, който бе изведен сам на чиста позиция, но българският страж внимаваше и отрази изстрела му. Впоследствие Урош Джурджевич имаше шанс за добавка, но Кристиан Димитров бе на правилното място и изби.

За съжаление, току преди почивката "храбрите соколи" откриха резултата чрез своя капитан Стефан Савич, който се разписа след едно разбъркване в наказателното поле на България. Черногорците изпълниха ъглов удар отдясно, след който Зарко Томашевич стреля с глава, Дюлгеров спаси, ала топката стигна до Савич. Без да се замисля, дългогодишният футболист на Атлетико Мадрид стреля и въпреки усилията на българския вратар кълбото влетя в неговата мрежа за 1:0.

Второто полувреме отново стартира равностойно, за да се стигне до 58-ата минута, когато Спас Делев бе повален в наказателното поле и България получи право да изпълни дузпа. В допълнение черногорците останаха и с човек по-малко, тъй като извършилият нарушението Игор Вуячич получи втори жълт и съответно червен картон.

С отговорността да стреля от бялата точка се нагърби капитанът Кирил Десподов, но новото попълнение на гръцкия ПАОК видя как ударът ми бива отразен от Милан Миятович.

В 77-ата минута пред Лукас Петков също се откри чудесен шанс да изравни резултата, възползвайки се от центриране на Виктор Попов, но опитът на играча на Гройтер Фюрт премина встрани от целта.

Само 120 секунди по-късно обаче голът стана факт, след като технично изпълнение на Спас Делев се отби от страничния стълб на вратата, но при добавката Преслав Боруков беше точен с глава отблизо, реализирайки своя дебютен гол с националната фланелка.

Въпреки полученото попадение и фактът, че са с човек по-малко черногорците можеха отново да поведат в резултата в 86-ата минута, когато Стефан Лончар стреля с глава след центриране от ъглов удар, но за наш късмет топката се отби от напречната греда.

България отговори с опасен удар на Димо Кръстев от дистанция, но Миятович отново внимаваше и изби в ъглов удар.

И точно когато "лъвовете" изглеждаха като отборът, който е по-близо до успеха, вездесъщият Стеван Йоветич хвърли трибуните в екстаз, вкарвайки с глава победния гол за Черна гора.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Питейна вода тече по улиците на Резово, в Царево има нужда от още доброволци за справяне с щетите
Питейна вода тече по улиците на Резово, в Царево има нужда от още доброволци за справяне с щетите
Увеличават се жертвите в Мароко, спасители трудно стигат до най-засегнатите от труса места
Увеличават се жертвите в Мароко, спасители трудно стигат до най-засегнатите от труса места