НОВИНИ

Десет от спортните истории през 2022 година

Аржентина Лионел Меси
Снимка: ФИФА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:09, 29.12.2022
Чете се за: 09:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Всичко започна с депортирането на тенис звездата Новак Джокович от Австралия и приключи с Лионел Меси и вдигането на световната титла с Аржентина в Катар.

Ето и 10 от спортните истории през 2022 година според АФП Спорт:

Депортирането на Джокович

Новак Джокович пътува до Мелбърн през януари с надеждата да грабне 10-а титла от Аустрелиън Оупън. Въпреки това, визата на неваксинирания сърбин бе анулирана и той бе държан в хотел с имигранти, преди в крайна сметка да бъде депортиран на основание „здраве и ред“. На Джокера му бе забранено и да пътува до САЩ, което го възпрепятства от участие на Ю Ес Оупън, но той взе седма титла от Откритото първенство на Великобритания през юли. Ноле получи „зелена светлина“ за участие в Австралия в началото на следващата година, където ще гони 22-а титла от Големия шлем, с което да изравни рекордьора Рафаел Надал.

Допинг скандалът с Валиева

Камила Валиева попадна в центъра на допинг скандал на Зимните олимпийски игри в Пекин. Рускинята, която бе едва на 15 години по онова време, се превърна в първата жена с четворен скок на олимпийско състезание, помагайки на Русия да стигне до златните отличия в отборната надпревара по фигурно пързаляне. Впоследствие се появи информация, че тя е тествала положително за триметазидин преди Игрите – вещество, което се използва за лечение на ангина, но което е забранено за спортисти, тъй като може да повиши издръжливостта. Спортният арбитражен съд (КАС) позволи на Валиева да продължи участието си на Олимпиадата, обяснявайки решението си с крехката й възраст, въпреки че не я изчисти от допинга. Валиева падна няколко пъти във финала на индивидуалното и финишира на четвърто място.

Смъртта на Шейн Уорн

Легендарният състезател по крикет от Австралия си отиде от този свят на луксозен курорт в Тайланд през март от сърдечен удар на 52-годишна възраст. Познат с възвръщането на изкуството за извъртане на крака, Уорн направи 708 Тест уикета като част от доминантния тим на австралийците през 90-те години на миналия век и 00-те на този, преди да стане уважаван коментар. „Да гледам към бъдеще без Шейн е немислимо. Но се утешаваме с това, че знаем, че Шейн направи толкова в живота си за 52 години, пет месеца и 19 дни, колкото не биха направили повечето хора за два живота“, каза съкрушеният му баща Кийт.

Руските изгнаници

Руската инвазия на Украйна през февруари превърна страната и техните съюзници от Беларус изгнаници в света на спорта. Русия бе изхвърлен от Световните първенства по футбол и лека атлетика, докато тенисистите от двете нации получиха забрана да участват на Уимбълдън. Въпреки това, родената в Русия Елена Рибакина, играеща за Казахстан, спечели титлата на сингъл при жените на Ол Ингланд Клъб. Напрежението бе налице и на Откритото на САЩ, където украинката Марта Костюк отказа да се ръкостиска с Виктория Азаренка от Беларус.

Хаосът на финала в Шампионска лига

Спорът за трофея на 28 май на „Стад дьо Франс“ в Париж се превърна в хаос, когато хиляди привърженици на Ливърпул не бяха допуснати до стадиона за мача срещу Реал Мадрид. Притежателите на билети сред феновете, които бяха атакувани със сълзотворен газ от полицията и станаха жертви на улични престъпления, първоначално бяха обвинени в опит да влязат на стадиона нелегално. Тези обвинения бяха опровергани, а организаторите и отговарящите за сигурността порицани за слаба организация. Разследване на френския Сенат опроверга твърденията от УЕФА и френското правителство, че запалянковците на Ливърпул без валидни пропуски били основните виновници за проблемите. Разследването обяснило вместо това хаоса със „серия от дисфункции“, включително липса на подготовка от властите и УЕФА, както и с лошо изпълнени мерки за сигурност.

Спасяването на човешки живот във водата

Когато 25-годишната състезателка по артистично плуване Анита Алварес изпадна в безсъзнание в края на индивидуалното си изпълнение по време на Световното първенство по плувни спортове в Будапеща през юни, нейната треньорка Андреа Фуентес се притече на помощ. Облечена по къси панталони и тениска, Фуентес се гмурна до дъното на басейна и извади Алварес на повърхността. „Мисля, че тя не дишаше поне две минути, защото белите й дробове бяха пълни с вода“, каза Фуентес. Алварес бързо се възстанови от случилото се, но не й беше позволено да продължи с участието си на шампионата на планетата.

Разделението в голфа, предизвикано от LIV

Подкрепени финансово от дълбоките джобове на саудитите, LIV сериите по голф стартираха през юли, разделяйки спорта, след като привлякоха победители в Мейджърите като Дъстин Джонсън, Фил Микелсън, Брукс Кепка и Брайсън ДеШамбо с обещания за мултимилионни наградни фондове за турнири с 54 дупки и без кътове. Новият Тур бе обвинен в опит да пренебрегне злоупотребите на Саудитска Арабия с човешките права, като Американските турове реагираха като спряха от участие всички играчи, които участват в турнири под егидата на LIV.

Сбогуването с Федерер и Серина

Тенисът си каза „сбогом“ с две от най-великите си звезди. Роджър Федерер, който не успя да се справи с травма на коляното, сложи край на 41 години през септември след кариера, в която завоюва 20 титли от Големия шлем – постижение, задминато от големите му съперници на корта Рафаел Надал и Новак Джокович. Маестрото приключи с общо 103 трофея и 130 млн. долара от наградни фондове. Серина отказа да използва думата „пенсиониране“, когато игра във вероятно последния си турнир на Ю Ес Оупън. Сега на 41 години, американката сподели, че „еволюира“ извън тениса. Тя грабна 23 титли от Шлема на сингъл, бе №1 в световната ранглиста в продължение на 319 седмици и, според списание Forbes, е заработила 260 млн. долара за тази година.

Скандалът в шахмата

Американският гросмайстор Ханс Ниман бе обвинен от световния шампион от Норвегия Магнус Карлсен в измама. Ниман заведе дело, търсейки 100 млн. долара под формата на обезщетение от Карлсен, неговата компания Play Magnus Group, Дани Ренш от сайта Chess.com – водещата онлайн платформа за шахмат, и американския гросмайстор Хикару Накамура. Карлсен публично обвини Ниман в измама, а Chess.com писа в информация, че 19-годишният американец „вероятно е мамил над 100 пъти“ в онлайн партии.

Последната мечта на Меси

Лионел Меси изведе Аржентина до триумф на Световното първенство след победа над Франция с дузпи. Редовното време и продълженията завършиха при равенство 3:3, а при изпълненията от бялата точка „албиселесте“ бяха по-точни и спечелиха с 4:2. Виртуозното представяне на „Бълхата“ утвърди статута му на един от най-великите футболисти на всички времена, присъединявайки се към иконите Пеле и покойния Диего Марадона в елитна група. Финалът се превърна в истинска модерна класика, давайки своеобразен край на един от най-противоречивите турнири в историята.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров отстъпи на Стефанос Циципас след страхотна битка
Григор Димитров отстъпи на Стефанос Циципас след страхотна битка
МС заседава по допълнително споразумение за оръжието за Украйна
МС заседава по допълнително споразумение за оръжието за Украйна