НОВИНИ

Десетки селища във Великотърновска област страдат от липсата на вода

В горнооряховското село Стрелец беше обявено бедствено положение

Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Даниела Василева
12:46, 18.08.2024
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

23 селища и махали във Великотърновска област имат проблем с водоподаването. Най-тежко е в община Павликени, където има населени места на воден режим, а в горнооряховското село Стрелец беше обявено бедствено положение. Според областния управител Ивайло Здравков сушата влияе, но хората подозират, че концесионерите използват неправомерно водата за напояване, а има проблем и с амортизираната ВиК – мрежа.

Веселинка Стойкова: "Лошо. Без вода. Нямаме ни за пиене, ни за… то за ден-два ще купиш, но имаме ли такива големи пенсии да можем да купуваме вода. И за готвене. Кладенец имаме оттатък – той е сух. Домати, пипер – всичко е изгоряло."

Така ни посреща Веселина Стойкова от горнооряховското село Стрелец. И миналото лято често спирали водата, но от юни нещата съвсем се влошили.

Христо Дряновски: "Идва за малко, за известно време. Докато дойде – тя върви като ракийка, напълним 3-4 кофи, най-много 5… Ей бидона, който е спасението. И го пълним, когато дойде водата, за да можем да си измием тенджерите, тука всичко чака.

Хората тук живеят и с още един страх – ако стане пожар какво ще правят.

Веселинка Стойкова: "Това е най-страшното. Няма откъде да вземеш да угасиш. Ей го, всеки ден има пожари."

Заради усложнената ситуация кметът на Община Горна Оряховица Николай Рашков обяви бедствено положение в село Стрелец. От държавния резерв му отпуснали 37 хиляди литра вода за питейни нужди. С две водоноски – общинска и на ВиК "Йовковци" се пълни и резервоарът, който снабдява водопреносната мрежа.

"Проблемът с водата е възникнал следствие източването на язовира, който захранва дренажните кладенци. Тези язовири са дадени на концесия, свързани са с определени хора, контролът е занижен и от 2 години реално село Стрелец има проблем с водоподаването, тъй като от сушевите години не е могло да се възстанови нормалното ниво на язовира", обясни Николай Рашков – кмет на Община Горна Оряховица.

От областната управа са поканили на среща собствениците на двата проблемни водоема. Но проблеми с водата има в почти всяка от 10-те общини на великотърновска област има и това не е отсега.

"И там, където се налага да има селища на воден режим, то е точно заради остаряла водопреносна мрежа. Голяма част от кметовете са си включили в плановете подмяна на мрежата. Но има и такива, които с годините не са направили нищо. Трябва да имаме предвид, че постоянно се получава едно затопляне, всички го виждаме. Ако до този момент поради наличието на много водоизточници в държавата не се е обръщало вниманието на загубите на вода, оттук нататък това ще трябва да се направи", заяви Ивайло Здравков – областен управител на Велико Търново.

Проблемите остават нерешени. И не само във Великотърновска област, където в някои села от половин век се оплакват. В страната има още 297 места, в които редовно има режим на водата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът изразява съболезнования на семейството и близките на Кирил Писарски
Президентът изразява съболезнования на семейството и близките на Кирил Писарски