НОВИНИ

Медицинският хеликоптер оказа спешна помощ на пострадала жена в Пирин

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
10:05, 18.08.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
медицинският хеликоптер оказа спешна помощ пострадала жена пирин
Снимка: "България Хели Мед Сървиз"
Слушай новината

Жена е с опасност за живота, след като е паднала на слизане от връх Вихрен в Пирин. Инцидентът е станал вчера следобед, като спешния медицински хеликоптер е пристигнал за 30 минути до мястото. Това е първата мисия на HEMS в Пирин. 52-годишната жена е транспортирана в столичната УМБАЛ "Св. Анна" с черепно-мозъчна травма, счупена ръка и ребра.

Сигналът за паднала жена е получен вчера в 17:00 ч. Тя се е движела с група, но на слизане от връх Вихрен, в местността "Казаните", те се отклоняват от пътеката и попадат на много стръмен терен.

"Никой не е застрахован, че няма да му се случи, дори и на най-подготвения. Там дори пътеката е доста стръмна, но когато човек излезе отстрани става още хлъзгаво и неприятно", обясни Благовест Обецанов, планински спасител от ПСС-Банско.

В 18:30 часа на мястото на инцидента вече са пристигнали и хеликоптера, и спасителите, като идват пеша, за посрещнат медицинския екип.

"Всъщност хеликоптера каца на около 300-400 метра под мястото на инцидента, оставя медицинския екип, а хеликоптера се връща за още един курс и качва нашите колеги - планинските спасители", каза още Благовест Обецанов, планински спасител от ПСС-Банско.

След това тежко пострадалата жена е качена на медицинския хеликоптер и откарана в София. Тя е с черепно-мозъчна травма, счупена ръка и ребра. Акцията с медицинския хеликоптер е извършена професионално и е спестила както работа на планинските спасители, така и страдания на жената.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона направи труден, но успешен старт при Ханзи Флик
Барселона направи труден, но успешен старт при Ханзи Флик
Гьозтепе на Станимир Стоилов измъкна точка от Фенербахче на Жозе Моуриньо
Гьозтепе на Станимир Стоилов измъкна точка от Фенербахче на Жозе Моуриньо