НОВИНИ

Журналисти на прицел: Русия образува дело срещу италиански телевизионен екип

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:52, 18.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Русия е образувала наказателно дело срещу италиански журналисти, отразявали украинската операция в Курска област. Стефания Батистини и операторът Симоне Траини работят за телевизия РАИ. Италианските власти съобщиха, че от съображения за сигурност ги изтеглят обратно в Милано.

"Сега пресичаме границата с Русия. Никога не сме мислили, че това ще се случи", казва Стефания Батистини, журналист от телевизия РАИ.

"Вече сме на руска територия", казва украински войник.

"Вече сме в Русия, на руска територия сме. Това са поделения, от които Москва атакува Украйна в продължение на две години и половина", казва Стефания Батистини, журналист от телевизия РАИ.

Русия съобщи, че започва наказателно дело срещу журналистите, защото двамата незаконно са влезли на руска територия. Заснели са и са излъчили репортажа от Суджа.

Стефания Батистини: Контролирате ли вече града?

"Да, Белгород е вляво, следващия път ще ви заведем там", казва украински войник.

Стефания Батистини: "Това е руският град Суджа, който вече е под контрола на украинските сили. Досега подобна тишина сме чували само в украинските градове. Тук все още има тела."

Италианската посланичка в Москва е била привикана в Министерството на външните работи на Русия. Пред руските власти тя заявила, че новинарските екипи действат независимо и автономно.

Стефания Батистини: Защо сте тук?

- Руснаците ни казаха да се съберем тук, но после не ни взеха.

От РАИ излязоха със становище, в което посочват, че "журналистиката не е престъпление, и репортажите не се правят въз основа на предварително разрешение".

Преди да падне Суджа, населението на града е било около 5000 души.

"Суджа вече е напълно под наш контрол, но има различни зони, в мазета например, в които намираме руснаци и ги хващаме. Ситуацията постоянно е напрегната. Войските продължават да напредват. Но чрез диверсионни групи врагът се опитва да навлезе да навлезе отново в града", казва украински войник.

Суджа е със стратегическо значение, защото там се намира станцията, която подава руски газ за Европа. Украйна установи пълен контрол над Суджа на 15 август и създаде военно комендантство.

"Защитата им се пропука, но това не се случи за един ден. Те все още се опитват да удържат селата край Суджа. Опитват с атаки, не се отказват, но опитите са единични и хаотични", казва още украинският войник.

Превземането на града се определя като най-голямата победа на украинската армия на руска територия от началото на войната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите на България до 20 г. спечелиха Балканиадата в Сърбия
Волейболистите на България до 20 г. спечелиха Балканиадата в Сърбия
Яник Синер се класира за полуфиналите в Синсинати след обрат срещу Андрей Рубльов
Яник Синер се класира за полуфиналите в Синсинати след обрат срещу Андрей Рубльов