НОВИНИ

Как се гасят пожари по вода? В Ченгене скеле разполагат с единствената у нас противопожарна лодка

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
21:17, 17.08.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Рибарското селище Ченгене скеле край Бургас разполага с лодка за гасене на пожари. Червено-белият плавателен съд е на денонощно разположение на рибарите в случай на инцидент, за да не губят време в чакане на противопожарни екипи от Бургас.

Лодката е напълно оборудвана за потушаване на пламъци дори и на по-далечни разстояния, като за целта се използва само морска вода.

Пожарна, но с две гребла, гаси огън от морето. Това е единствената подобна лодка у нас.

"Тя беше подарък, обезпечаващ безопасността на хората. Ние леко я префасонирахме и я направихме противопожарна, за да можем да обслужваме каналите при нужда. Имаме неизчерпаем източник на вода и това беше основната идея", казва Димитър Янчев, кмет на рибарско селище Ченгене скеле.

"При нужда извеждаме лодката на подход, където има пожар или лодка гори, или най-вече за рибарските хижи. Запалваме лодката, смукателя пускаме вътре, пускаме си струйника и оттук започваме да гасим", обясни Николай Стефанов, бивш пожарникар и рибар.

Водната струя достига до 15 метра, а дължината ѝ се контролира от оборотите на двигателя.

"Намаляваме оборотите и се намалява дебитът. Увеличаваме оборотите и се увеличава струята. Отделно имаме комбиниран струйник, който е за предпазване на пожарникарите - тези, които участват в гасенето. Правим разпръсната струя, за да може да премахваме обгазяването", посочи Николай Стефанов.

Лодката разполага и с 50-метров шланг за гасене на по-далечни пожари. Сформиран е противопожарен отряд от 10 обучени рибари.

"Двама души трябва да са в лодката. Докато единият придвижва лодката, другият да запали водната помпа. Хвърлят 1100 литра в час вода, което за нас е сериозно постижение. Дай боже да не я използваме", коментира Димитър Янчев.

В рибарското селище има 500 къщи, като през лятото броят на жителите достига 2000 души. Инциденти с пожари не липсват, а при последния случай до основи изгоря Клубът на рибарите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дяволското пръскало измести Райското като най-висок водопад на България
Дяволското пръскало измести Райското като най-висок водопад на България