НОВИНИ

Дяволското пръскало измести Райското като най-висок водопад на България

Геолози са започнали измерване и описване на водопадите у нас

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:00, 17.08.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Класацията на най-високите водопади в България се пренареди след като учени геолози се заеха да ги описват и проучват. Оказва се, че първото място е за Дяволското пръскало, а не за Райското пръскало. Водопадите се измерват с прецизна апаратура за първи път по специален научен проект.

До този момент никой не е проучвал водопадите на България, няма техен регистър, не се знае и точната им бройка. Наш екип се включи в измерването на водопад Горица.

В подножието на северния склон на Рила, над село Овчарци е поредният, 25-ти водопад, който трябва да опишат. Водопад Горица. Висок е 39 метра, според табелката. Не е от големите, но определено влиза в категорията водопад. Където се налага предефиниране заради пълния хаос в титуловането им.

"Защото има водопадчета, които са почти бързейчета от порядъка на метър-два, но по принцип ние сме преценили, че водопади от 3 метра нагоре вече могат да се приемат, че има воден пад на струята. И трябва само да се прецени да бъдем над 30 градуса", казва доц. Борислав Александров - преподавател по геодезия в УАСГ.

Горният ръб на Горица тук е доста недостъпен, затова се налагат специалните алпийски умения на планинския водач в групата. За по-прецизното измерване, той ще трябва да качи до там един щок.

"Eдно от най-важните неща при заснемането е да имаме чиста видимост към горната и долната част на водопада Трябва да сложим тотална станция или лазерен далекомер. Ето един пример за лазерен далекомер, а тоталната станция е нещо доста по-голямо. Тя навръзва всичко към GPS координати", обясни Момчил Цветанов - планински водач.

Освен хаотичните претенции заради липсата на критерии за водопад, геолозите се натъкват на огромни разлики между заявените и реалните височини. Така че пренареждането в класацията на първите е доста сериозно.

"Това, което се знае масово от хората е, че Райското пръскало е най високият - 124,60 м. Оказа се, че Дяволското пръскало от северната страна на връх Ботев е 202 метра и половина. Видимското пръскало се оказа също по-високо от 159 метра, Врачанска скакля се оказва 143. Те не са мерени по този прецизен начин, който ние гарантираме", каза доц. Борислав Александров - преподавател по геодезия в УАСГ.

Краят на проучването може и да избистри някакъв общ брой на водопадите. Но и това се оказва доста сложен въпрос.

"Стотици, в България са стотици, но много голяма част от тях са пресъхващи. Ние се стараем да работим на тези, които са непресъхващи - целогодишни", каза доц. Борислав Александров.

А Горица вече има точни мерки. 34 метра. Но преди и след нея има още два водопада - съответно - 5 и 10 метра. Дали ще ги сборуват или не - тежката дума ще е на геоморфолозите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се гасят пожари по вода? В Ченгене скеле разполагат с единствената у нас противопожарна лодка
Как се гасят пожари по вода? В Ченгене скеле разполагат с единствената у нас противопожарна лодка
Славия матира неубедителен ЦСКА
Славия матира неубедителен ЦСКА