НОВИНИ

Бум на черния пазар на екзотични животни онлайн - безсилни ли са институциите?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов , Репортер: Петко Петков
20:03, 17.08.2024
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Схеми за нелегална търговия с екзотични животни действат в нашата страна и показателен за това беше случаят с крокодила от "Ботунец". Наш екип установи, че в интернет се предлагат маймуни и сервали, въпреки че отглеждането им в домашни условия е забранено. Продава се дори и крокодил, но това не е незаконно - стига собственикът да разполага с документи за произход.

Част от сенчестия бизнес може да се окаже и крокодилът, който беше открит в яма в столичния квартал "Ботунец" на 6 август. Документите, предоставени на властите от стопанина му, изглежда са на друго животно. Данните в него не съответстват на чипа, на името на собственика и на адреса на отглеждането. По документи крокодилът е регистриран във Варна. Как този бизнес просперира сред институционалните неуредици?

Попадаме на обява за продажба на капуцини и мармозетки. Питаме как можем да се сдобием с маймуна. Няколко минути по-късно ни искат телефонен номер, за да ни изпратят снимки и клипове на животните през мобилно приложение Питаме има ли друга възможност за преговори. Малко по-късно на електронната поща пристигат снимки на маймуни, които били бебета.

Капуцинът струва 800, а мармозетката - 600 евро. Плащането е през онлайн платформи, а доставката - до 3 часа след като платим. Уверяват ни,че ще получим всички документи и ни предупреждават, че ако платим по банков път, ще ни излезе много скъпо. Спираме с преговорите и питаме властите можем ли да си купим маймуна за домашен любимец.

"Приматите и дивите котки подлежат на забрана. Отглеждането им е забранено от частни лица и лица извън зоологическите градини и спасителните центрове", обясни Валери Георгиев- началник отдел "Биологично разнообразие", МОСВ.

Въпреки това през миналата година избягал сервал вдигна на крак властите в Бургаско. Митниците и агенцията по храните са предупредени да не пускат такива животни в страната, освен ако не са за зоопарковете, но ековластите са попадали на забранени видове в частни домове.

"Когато беше внесено едно животно от Италия, после тази госпожа беше съдена в Италия", посочи Валери Георгиев.

От Екоминистерството предупреждават, че обявите за продажба на забранени видове често заблуждават потребителите.

"Плащаш - нищо не получаваш. Имаме сигнали за продадени животни, където адресът е в Банкя, но в Банкя на този адрес няма нищо. България се ползва като страна на произход, издават се някакви документи, но животните никога не са минали оттук", коментира Валери Георгиев.

У нас, оказва се, няма национален регистър на екзотичните животни. Данни имат регионалните екоинспекции в страната. Във Варна например за 20 години са регистрирани 9 крокодила.

"5 от регистрационните карти са обявени за невалидни и валидни остават едва 4 броя", каза Саня Кръстева - РИОСВ - Варна.

Сред вaлидните регистрационни карти във Варна е и тази на крокодила, който беше намерен в яма в столичния квартал "Ботунец".

"Задължение на собственика е при такъв тип промяна, включително и смяна на адреса на отглеждане, да бъде писмено уведомена РИОСВ. Към момента такъв тип уведомление не е постъпвало", посочи Саня Кръстева.

Екоинспекцията във Варна никога не е проверявала условията, в които се отглеждат крокодилите, регистрирани областта.

"Извън зоологическите градини има общи условия - на животните да не им се причинява жестокост и т.н. Няма писани условия, при които те да се отглеждат в частни домове. Условията за отглеждане на животни обикновено са в БАБХ - те се занимават общо взето с жестокост към животни и т.н.", каза Валери Георгиев.

От Агенцията по храните обаче твърдят, че въпросите, свързани с условията за отглеждане на екзотични животни, са от компетенциите на Екоминистерството. Иначе крокодилът от "Ботунец" вече е започнал да се храни. Ако хората, които са го отглеждали, не предоставят необходимите документи, влечугото ще бъде отнето в полза на държавата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентът очаква Горица Грънчарова да предложи състав на служебен кабинет
Вицепрезидентът очаква Горица Грънчарова да предложи състав на служебен кабинет
Юсуф Фофана е последното лятно попълнение в селекцията на Милан
Юсуф Фофана е последното лятно попълнение в селекцията на Милан