НОВИНИ

Опасно горещото време продължава, валежи се очакват на отделни места

Снимка: Татяна Добролюбова
bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 17.08.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Остава в сила опасно горещото време, макар че областите с обявено предупреждение код жълто от ден на ден постепенно намаляват. Максималните температури днес ще останат без съществена промяна, спрямо вчера - между 32° и 37°, в София - около 34°. В Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, главно в планинските райони и в Дунавската равнина ще превали и прегърми. В Източна България ще остане слънчево. Вятърът ще е слаб, в източните райони - умерен от изток-югоизток.

Денят и утре ще започне със слънчево време. След обяд в западната половина от страната отново ще се развива купесто-дъждовна облачност. В планинските райони там се очакват временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Има условия и за градушки.

Захлаждането на фона на валежите ще бъде съвсем символично - максималните температури ще се понижат с около градус и ще са между 31° и 36°, в София - около 33°. В 11 области от страната остава в сила код жълто.

За пореден ден на морския бряг ще се задържи слънчево, в комбинация с умерен вятър с посока от изток-югоизток. Максималните температури ще са от 28° до 30°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Слънчево ще бъде и в планините, с изключение на масивите в западната половина от страната, където в следобедните часове ще има райони с временно интензивни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа умерен вятър от север-североизток.

Слънчево ще бъде и в по-голямата част от Западна и Източна Европа, на Пиренейския полуостров, както и в повечето райони от Балканите. На много места в Централна Европа ще се развива купесто-дъждовна облачност и се очакват краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

У нас, през първата половина от новата седмица, в следобедните часове, главно в планинските райони в западната половина от страната ще има валежи и гръмотевици, по-интензивни във вторник. Дневните температури слабо и временно ще се понижат, от сряда отново ще тръгнат нагоре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите до 16 г. сразиха Хърватия на сбогуване с елита на Европа
Националите до 16 г. сразиха Хърватия на сбогуване с елита на Европа