НОВИНИ

23 крокодила са регистрирани в РИОСВ - София през последните 20 години

Проверка установи несъответствия в документите на крокодила в "Ботунец"

столичния зоопарк прибраха крокодила ботунец видео
bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 08.08.2024
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години, показва справка на РИОСВ - София. От там поясниха, че, продължава проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил, който вече се намира в столичния зоопарк.

В хода на проверката бяха установени сериозни несъответствия между номера на чипа, името на собственика, адреса на отглеждане на животното и представения документ от човека, който го отглежда, за което му беше съставен акт.

Оказа се, че номерът на чипа, адресът на отглеждане и името на собственика не отговарят на данните, посочени в регистрационната карта, представена на инспекцията. При извършената документална проверка и в регистъра беше констатирано още, че човекът, представящ се за собственик, няма издадени регистрационни карти за отглеждане на животни.

Сега влечугото e временно настанено в Софийската зоологическа градина, където ще получи необходимите ветеринарни грижи. Престоят на крокодила ще продължи до окончателното изясняване на собствеността върху животното и осигуряване на подходящи условия за неговото отглеждане. При непредставяне на документите в 10-дневния срок екземплярите се отнемат в полза на държавата.

Отглеждането на животни, включително и на екзотични видове като крокодили, е строго регламентирано от Закона за биологичното разнообразие, Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова с 11-а оценка преди последната ротация в квалификацията, Калейн е трета
Стилияна Николова с 11-а оценка преди последната ротация в квалификацията, Калейн е трета
Божидар Саръбоюков пред БНТ: Чувствам се разочарован, но и два пъти по-надъхан
Божидар Саръбоюков пред БНТ: Чувствам се разочарован, но и два пъти по-надъхан