НОВИНИ

Кирил Киров - Руския, свързван с Таки, е сред задържаните за престрелката в Халкидики

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:22, 17.08.2024
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

След престрелката с трима ранени и петима арестувани българи в Халкидики, сред задържаните е Кирил Киров, известен като Кирчо Руския, част от "Чуковете на Таки". Според очевидци той и охранителите му нанесли побой и протстреляли служители на заведение, собственост на друг българин.

Генералното ни консулство в Солун потвърди, че е уведомено и очаква официална информация по случая от гръцките власти.

Кървав инцидент малко преди полунощ в популярен плажен бар в гръцкия корурот Ханиоти - на първия ръкав на полуостров Халкидики. Според очевидци, цитирани от гръцки медии, е имало изстрели, използвани са ножове и бухалки. На място са открити четири гилзи. Мъж е прострелян в гърдите и е в тежко състояние.

"Около 24:00 часа получих сигнал за сериозен инцидент със стрелба на плажа. Пристигнах две минути по-късно и веднага започнах да оказвам първа помощ на простреляния в гърдите мъж. Поисках инструкции от службата за спешна помощ, защото досега не бях обработвал огнестрелна рана. Извиках две линейки, тъй като имаше още двама ранени. Единият беше получил множество удари по главата и в комбинация с използвания лютив спрей, жизнените му показатели бяха с кръвно налягане 200 на 135 и 165 пулс", разказва Йоанис Колокитас, доброволец от спасителната служба.

След получена информация от гръцката полиция генералното ни консулство в Солун съобщи:

"Във вечерните часове на 16 август, в нощно заведение в курорта Ханиоти е възникнал конфликт между компания от 7 български граждани, собственика и персонала на заведението, в резултат на което има две простреляни лица и едно с лека телесна повреда. Ранените са настанени в болницата на град Полигирос. Представителството ни в Солун е оказало съдействие и на роднини на пострадалите лица".

Гръцки медии пишат, че участниците в инцидента са свързани с българската мафия. Задържани за побой и употреба на огнестрелно оръжие са Кирил Киров, известен в ъндърграунд средите като Кирчо Руския, и охранителите му. През последните над десет години той гравитира около Христофорос Аманатидис - Таки.

В престъпния бизнес започва като дилър на дрога в столичния квартал "Люлин", но с изпълнението на поръчки за сплашване започва да расте в йерархията. Така стига до водеща позиция в "Чуковете на Таки". Освен с Таки, Киров е работил и с Митьо Очите, Куката и Тони Застраховката. Задържан е няколко пъти.

У нас арестите му са свързани с наркотици и мокри поръчки. Това не е първият му арест в чужбина - през 2016 г. е задържан на остров Бали за източване на банкови карти.

По време на сбиването в плажния бар снощи е имало вечер с жива музика. Инцидентът е предизвикал паника сред клиентите и персонала. Полицията разследва случая.

По темата работиха: Ива Стойкова, Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три села в Трънско протестират заради окаяното състояние на основен път
Три села в Трънско протестират заради окаяното състояние на основен път
Нападател на ПСЖ аут за три месеца
Нападател на ПСЖ аут за три месеца