НОВИНИ

Сушата в Европа унищожава земеделската реколта и вдига цените на храните

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:44, 17.08.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Сушата в Централна и Източна Европа нанася сериоизни щети на реколтата от царевица, слънчоглед и захарно цвекло.

По данни на Департамента по селско стопанство на Съединените щати, изнесен в края на седмицата, се понижава прогнозата за реколта от царевица в Европа с 10 милиона тона, на пшеница - с 2 милиона тона. Ситуацията само се влошава. В Унгария, Сърбия и Румъния сушата се задържа изключително дълго.

Високите температури в Унгария доведоха до тежка суша, нанесла сериозни щети на насажденията от царевица, слънчоглед и захарно цвекло. Площите, засегнати от сушата, нарастват с няколко десетки хиляди хектара всяка седмица.

Щетите само върху нивите с царевица се оценяват на най-малко 600 милиона евро. Тазгодишният добив се очаква да спадне от средните 8-9 тона до по-малко от 5 тона.

"2022 г. беше нашата най-суха и най-гореща досега, но тази година е доста подобна. Това лято беше доста сухо, което се отразява в изсъхването на царевицата и слънчогледа. За съжаление не се очаква предстоящият период да донесе значителни валежи", казва Анна Мраз, метеоролог.

Метеоролозите очакват горещините да продължат поне още една седмица, като нанесат още повече щети и повишат цените на храните.

В Сърбия издадоха червен код в повечето райони. Така сигнализираха за опасност от тежки метеорологични условия, които могат да причинят значителни материални щети и да застрашат живота на хора и животни.
Температурите в западната ни съседка достигнаха 41 градуса .

Извънредно положение беше обявено в източната община Майданпек поради остър недостиг на питейна вода, причинен от продължаващата суша.Заради високите температури и липсата на дъжд, близката река Пек пресъхна.

"Купуваме бутилирана вода за пиене и други нужди. Когато вземем вода, пълним бидони и контейнери", разказва местен жител.

Фермерите от областта Олтения в Румъния започнаха прибирането на слънчогледа три седмици по-рано от предишните години. Растенията вече не могат да се оставят на нивите, защото изсъхват от сушата. Реколтата на някои стопани е напълно провалена.

"Ако в една добра година сме достигали някъде около 2500-3000 кг на хектар, тази година се надяваме да стигнем 1000 кг, въпреки че от това, което виждаме тук, със сигурност няма да успеем", обяснява Думитру Бита, фермер от село Кастранова.

Румънските фермери казват, че загубите им се очаква да достигнат 90%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три села в Трънско протестират заради окаяното състояние на основен път
Три села в Трънско протестират заради окаяното състояние на основен път