НОВИНИ

Черногорският град Котор също се задъхва от свръхтуризъм

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
21:38, 17.08.2024
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Черна гора е поредната държава, която се сблъсква с тенденцията "свръхтуризъм" - гости, многократно надхвърлящи броя на местните жители, и градове, неспособни да поемат наплива от туристи. В Котор круизният туризъм все повече затруднява живота на местните. Растат и опасенията, че на природата може да бъдат нанесени непоправими щети.

Котор - сгушен на едноименния адриатически залив в Черна гора и част от световното наследство на ЮНЕСКО. Идилията обаче се разваля от блъсканицата по тесните улици и трафика, който градчето не може да поеме. Откакто през 2006 г. там е сниман филмът от поредицата за Джеймс Бонд "Казино Роял", Котор буквално е залят от туристи и круизни кораби.

"Навсякъде има огромни тълпи, туристически групи, не може да се паркира и стават задръствания", разказва Дорис Дайкович, жителка на Котор.

Туризмът е важен за икономиката на Черна гора, представлявайки близо 25% от БВП. Все по-честа гледка е едновременно да акостират четири кораба с 5000 туристи.

"Броят на пристигащите кораби стабилно се увеличава през последните десет години до 500 годишно. Така се получава струпване на много туристи на съвсем малко място, а в допълнение пристигат и организирани групи с автобуси от съседни градове и държави. Това прави живота на местните жители много труден", казва Йован Ристич, директор на организацията по туризъм в Котор.

Струпването на туристи се отразява на околната среда.

"Като еколози, биолози, професионалисти, не сме против туризма, а против управлението му, което се отразява на морския живот и поставя синята икономика в сериозен риск", обяснява д-р Милица Мандич, морски биолог.

В съседна Хърватия, в Дубровник, който също е в списъка на ЮНЕСКО, се сблъскват със същия проблем и за да го решат, през 2017 г. въведждат план "Уважавай града", ограничавайки броя на туристите от круизни кораби до 4000 във всеки един момент.

През април Венеция въведе такса от 5 евро за туристи, пристигащи в особено натоварени дни, надявайки се, че таксата ще ограничи посещенията.

ЮНЕСКО предупреди, че неотдавнашните протести срещу свръхтуризма в Испания може да се разпространят и призова да се избере качеството пред количеството в туризма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златомир Загорчич: Искам да има постоянство в играта ни
Златомир Загорчич: Искам да има постоянство в играта ни
Как се гасят пожари по вода? В Ченгене скеле разполагат с единствената у нас противопожарна лодка
Как се гасят пожари по вода? В Ченгене скеле разполагат с единствената у нас противопожарна лодка