НОВИНИ

Протест в Палма де Майорка срещу "прекомерния туризъм"

Преди дни в столицата на острова рухна етаж на ресторант

протест палма майорка прекомерния туризъм
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:49, 26.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Няколко хиляди души протестираха в Палма де Майорка заради "прекомерния туризъм", който е източник на доходи за испанския Балеарски архипелаг, но е и своеобразна бариера за нормалния живот на местното население.

Движейки се зад транспаранта "Майорка не се продава", протестиращите преминаха през центъра на града. Организаторите изтъкват огромните разходи за жилища на този средиземноморски остров с по-малко от 1 млн. жители поради масовия туризъм.

Сред оплакванията, изразени от жителите, са и увеличеният натиск върху недвижимите имоти, нарастващите туристически наеми, които принудиха много жители да напуснат градските центрове, шумът и замърсяването на околната среда.

снимки: Pixabay

Майорка е най-големият и един от най-посещаваните Балеарски острови. През миналата година той е бил посетен от 17 милиона души.

Испания, втората по големина туристическа дестинация в света след Франция, е приела 85 милиона чуждестранни посетители през 2023 г. От тях 14,4 милиона са кацнали на Балеарските острови, вторият по големина регион в Испания по отношение на пристигащите туристи. Архипелагът е особено популярен сред германските, британските и нидерландските туристи.

Преди дни четирима души загинаха, а десетки бяха ранени след рухване на втория етаж на ресторант в столицата Палма. По данни на пожарната сред жертвите има и чужденци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елвира Краснобаева пред БНТ: Много съм доволна от това състезание
Елвира Краснобаева пред БНТ: Много съм доволна от това състезание
Стилияна Николова пред БНТ: Това състезание ще остане в сърцето ми завинаги
Стилияна Николова пред БНТ: Това състезание ще остане в сърцето ми завинаги