НОВИНИ

Десетки загинали след земетресението в Индонезия

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:44, 15.01.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Жертви и разрушения при земетресение в Индонезия. Най-малко 30 души са загинали. Съобщава се за стотици ранени. Има и много разрушения. Трусът е със сила 6,2 по Рихтер и е регистриран на остров Сулавеси. От българското посолство в Джакарта съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани.

Земетресението ударило около 1.00 ч. през нощта местно време. Продължило около 7 секунди, предизвикало паника и върнало болезнените спомени на хората от Сулавеси за мощния трус преди две години и половина, когато загинаха над 4300.

На острова има много разрушени сгради. Рухна и болница. Пациентите и лекарите все още са блокирани под руините. След часове разравяне на отломките, от срутената болница беше спасена жена.

"Виждате какво е останало от болницата. Извадихме две тела. Продължаваме да се опитваме да извадим останалите хора, но не знаем дали са живи", каза Искандар, директор на местната полиция.

Силни вторични трусове продължават да разлюляват Сулавеси.

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Индонезия

"Епицентърът на земетресението е много близо до плажа. Така че има опасност от свлачища. Ако вторичните трусове също са с епицентър плажа, има реална опасност от цунами", обясни Двикорита Карнавати, директор на Агенцията по метеорология и геофизика.

Съобщава се и за да два срутени хотела. Много пътища са блокирани. Има и рухнали мостове. Електричеството е прекъснато. Разрушено е и местното летище. Индонезийският президент призова за спокойствие. Засега обаче местните жители трудно могат да потиснат паниката и страха от разрушителния трус.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Персоналът на болницата в Сандански събира подписи в защита на директора
Персоналът на болницата в Сандански събира подписи в защита на директора
Хотелиери и ресторантьори във Варна се опасяват от фалити
Хотелиери и ресторантьори във Варна се опасяват от фалити