НОВИНИ

Дешан обяви имената на играчите за Мондиала в Катар, Жиру се завръща

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
07:37, 10.11.2022 (обновена)
Чете се за: 08:35 мин.
Национални отбори
Дешан тв предаване състав на Франция
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Оливие Жиру попадна в състава на Франция за световното първенство по футбол в Катар, което започва на 20-и ноември. Селекционерът на световните шампиони от 2018-а година Дидие Дешан обяви на живо снощи в тв предаване временен списък от 25 футболисти. При представянето му специалистът обясни притесненията си от евентуални контузии, както и недостатъчно време за възстановяване на определени играчи.

Окончателният отбор ще бъде изпратен във ФИФА в понеделник, когато селекционерът на "петлите" и другите от щаба му трябва да имат пълна яснота за контузените и евентуалните шансове на някои играчи да се излекуват до началото на шампионата.

"Това не е най-лесния списък, който трябваше да направя. Обстоятелствата го правят такъв. Има играчи, които се възстановяват, други са контузени или все още могат да бъдат контузени", уточни треньорът преди да обяви имената на своите избраници.

Жиру беше върнат в отбора на Франция през март тази година и се представи на ниво в турнира Лига на нациите. Той демонстрира и отлична форма с екипа на клубния си тим Милан. Нападателят на "петлите" отбеляза с глава за 2:0 в мача с Австрия и на 35 години и 357 дни стана най-възрастният голмайстор за Франция. Жиру има 49 попадения за страната си, като е само на две от водача в тази класация Тиери Анри.

"Оливие знае моята позиция по въпроса с неговото участие. Знае и къде е мястото му в отбора, къде се позиционира. Смятам, че е по-добре за френския отбор той да е с нас", заяви Дешан, който вече 10 години е начело на националния отбор.

Всеки път, когато беше повикан, нападаталят се представя отлично в игра. Той вкара три гола в четири мача на "петлите". В клубния си тим Оливие Жиру също беше много успешен този сезон с четири гола в последните пет срещи на Милан.

„Много съм щастлив, че Оливие Жиру е в този списък, защото той го заслужава, защото направи всичко, за да попадне в него и защото е отличен с Милан и отбора на Франция. Той е отборен играч, мисля, че Жиру ще бъде страхотен в нападението на Франция, нямам съмнение в това", коментира бившият френски национал Биксент Лизаразу пред сайта Franceinfo.

Дешан е повикал общо 11 от футболистите, които бяха в тима, спечелил световната титла в Русия преди 4 години.

Всички френски национали играят в топ 5 първенствата на Европа. По шестима представители имат Лига 1 и Ла Лига, по петима се състезават в Бундеслигата и Премиър лийг, а трима играят в Серия "А".

Няколко футболисти са с контузии, но въпреки това попаднаха в групата. Това са носителят на "Златната топка" Карим Бензема, както и централните защитници Преснел Кимпембе (Пари Сен Жермен) и Рафаел Варан (Манчестър Юнайтед). Халфовата линия се попълва от Орелиен Чуамени, Адриен Рабио и Едуард Камавинга.

"Кимпембе имаше малък проблем, но той вече ще бъде на разположение в неделя за клуба си. Варан, неговата контузия е от доста време, но той също може да бъде на разположение за първия мач срещу Австралия на 22-ри ноември. Ако всичко върви добре, разбира се“, обясни Дешан.

Треньорът ще се довери на триото Гризман-Мбапе-Бензема да води атаката на "сините", последният от които е играл само един мач през последните три седмици и няма да играе и тази вечер в последната среща на Реал Мадрид преди световното. В предни позиции освен тях са включени Осман Дембеле, Антоан Гризман и Кристофър Нкунку.

Бенжамен Павар и Жул Кунде ще заемат дясната страна на защитата на сините. Отляво Дешан ще разчита на братята Люка и Тео Ернандес, тъй като Дин и Менди отсъстват от списъка.

Треньорът заяви, че ще заложи на четирима защитници, както по време на Евро 2021.

„След анализ на това, което направихме, много дискусии с моя щаб и с играчите, реших да играем не с трима, а с четирима в защита. В голямо състезание трябва да сме солидни в защита", разясни Дешан.

В полузащитата Орелиен Чуамени и Адриен Рабио заменят Пол Погба и Н'Голо Канте, гръбнакът на титлата на световния шампион за 2018 г., и двамата отпаднали от състава на Дешан. В тази зона Дешан повика още четирима играчи: Юсуф Фофана, Едуардо Камавинга, Джордан Верету и Матео Гендузи.

Бившият френски национал Бинсент Лизаразу изрази тревогата си от халфовата линия в тима. Според него това е въпросителната в отбора на световните шампиони.

Лизаразу смята, че играчите на тази позиция нямат достатъчно опит с националния тим, освен Чуамени и Рабио.

"Останалите като Фофана, Гендузи, Верету и Камавинга имат много малък опит", коментира Лизаразу. Той подчерта, че няма притеснения за вратарите, защитниците и нападателите в тима, но големият проблем може да се окаже халфовата линия, от която според него ще зависи представянето на Франция на Мондиала в Катар.

Тимът се събира в понеделник на базата в Клерфонтен, а в сряда пътува за Катар.

Франция е в група D на първенството заедно с Австралия, Дания и Тунис, като с австралийците е първата им среща на 22-и ноември в Ал Жануб.

Предварителен състав на Франция за Световното първенство в Катар:

Вратари: Юго Лорис (Тотнъм, Англия), Алфонс Ареола (Уест Хям, Англия), Стив Манданда (Рен)

Защитници: Бенжамен Павар (Байерн Мюнхен, Германия), Жюл Кунде (Барселона, Испания), Рафаел Варан (Манчестър Юнайтед, Англия), Преснел Кимпембе (Пари Сен Жермен), Уилям Салиба (Арсенал, Англия), Люка Ернандес (Байерн Мюнхен, Германия), Тео Ернандес (Милан, Италия), Ибрахима Конате (Ливърпул, Англия), Дайот Упамекано (Байерн Мюнхен, Германия)

Полузащитници: Адриен Рабио (Ювентус, Италия), Орелиен Чуамени (Реал Мадрид, Испания), Юсуф Фофана (Монако), Матео Гендузи (Марсилия), Жордан Верету (Марсилия), Едуардо Камавинга (Реал Мадрид, Испания)

Нападатели: Осман Дембеле (Барселона, Испания), Килиан Мбапе (Пари Сен Жермен), Карим Бензема (Реал Мадрид, Испания), Оливие Жиру (Милан, Италия), Антоан Гризман (Атлетико Мадрид, Испания), Кристофър Нкунку (РБ Лайпциг, Германия)

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цончо Ганев, "Възраждане": Не се чувстваме в изолация
Цончо Ганев, "Възраждане": Не се чувстваме в изолация
Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 467
Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 467