НОВИНИ

Десислава Ахладова е новият правосъден министър

десислава ахладова новият правосъден министър
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:53, 03.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Парламентът гласува оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов и одобри предложението поста да бъде зает от досегашния му заместник Десислава Ахладова.

Това е втората рокада във ведомството и поредният ремонт в състава на кабинета „Борисов 3“.

Въпреки че заяви, че сам е взел решението да напусне поста, Данаил Кирилов и досега не е посочил ясни мотиви за това. Той обяви намерението си да се оттегли на 26 август след разговор с премиера Бойко Борисов.

В тази посока критики за рокадата дойдоха от опозицията в лицето на БСП. Според тях оставката е свързана с "проваления проект за нова конституция и промени в Изборния кодекс".

Кандидатурата на Ахладова бе представена от вицепремиера Екатерина Захариева, а веднага след гласуването новият министър положи клетва от парламентарната трибуна.

"Не съм поемала ангажимент към ВМРО по отношение на новата конституция, но всички предложения, които ще възникнат в хода на дебата за Велико народно събрание, ще бъдат предмет на един задълбочен диалог и аз мисля, че тук диалогът трябва да е и с хора от съдебната система, професионалисти, учени, преподаватели по конституционно право, които трябва да изразят по всяка една от темите своето становище. Едва тогава след един не само политически консенсус, но и обществен, следва да се приеме новата конституция".

Коя е Десислава Ахладова?

Придобива магистърска степен „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ Благоевград.
От 22 май 2017 г. е административен ръководител на Административен съд-Перник, избрана с решение на Съдийската колегия на Висш съдебен съвет на 18.10.2016 г.

От 2014 г. до 22 май 2017 г. е председател на Районен съд-Перник.

От 2004 до 2014 г. е заместник административен ръководител на Районен съд-Перник. В периода 2000-2004 г. е районен съдия в Районен съд-Перник, година преди това е младши съдия в Окръжен съд-Перник.

Участвала е в редица семинари и обучения, свързани с европейското и гражданското право.

Владее английски език и руски език.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът освободи Стефка Стоева като председател на ЦИК
Парламентът освободи Стефка Стоева като председател на ЦИК
Спешни медици оказали помощ на повече от 80 полицаи на протеста вчера
Спешни медици оказали помощ на повече от 80 полицаи на протеста вчера