НОВИНИ

Детските градини отварят между 22 май и 1 юни. Решават кметовете

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:08, 19.05.2020 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
Още

Детските градини и ясли в цялата страна ще отворят врати между 22 май и 1 юни при сериозни противоепидемични мерки. Решението и организацията за това остава в ръцете на кметовете.

В първия ден ще се мери температурата на всяко дете с живачен термометър. Дистанционните не били достатъчно надеждни. По 7 минути на дете на входа - това означава мярката на практика. Сутрин ще има по-голям времеви диапазон, в който родителите да водят децата си на градина.

Медицински бележки за здравословното състояние на децата няма да се изискват от градините. Родителите ще попълват декларация, че са запознати с мерките и сами са пожелали детето им да ходи на градина. Групите ще бъдат малки - по 10-11 деца. А в София - между 12-18 деца.

38% от родителите са заявили готовност веднага да пуснат детето си на градина. 75 % от градините са работили интензивно в електронна среда до 30 минути на ден, въпреки че това не беше задължително.

Днес дойде дългоочакваната от деца, родители и учители новина - градините и яслите отварят.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: При постъпването в първия ден в детските градини и ясли ще се измерва температурата на всяко едно дете с нормален живачен термометър, тъй като знаете, че дистанционните термометри не дават точна оценка на температурата.

След като е изпълнена първата мярка - децата ще влизат в градината. Отделни групи, с малко деца - около 10-11 на брой. Така ще се пази дистанция.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Най-големите градове, в това число и София, очакваме между 12 и 18 деца в групата. Част от времето децата - ако не вали, ако времето позволява следва да го прекарват навън.

Ариета Вичишта - директор на 184 ДГ "Мечо Пух": Аз се съобразих да викам външна фирма да направи вътрешна дезинфекция на всички помещения с онези страшни машини и да минат из двора.

Лидия Ангелова - учител в 184 ДГ "Мечо Пух": Нашите деца са изключително дисциплинирани. И с много добре създадени хигиенни навици. Миенето на ръце за нас е ежедневие.

Половината от децата ще се върнат в тази детска градина. От просветното министерство са проучили: около 10% от персонала в страната обаче не би се върнал. Това няма да създаде проблеми, вярват от министерството. И напомнят: посещението на градина или ясла няма да бъде задължително и няма да бъде обвързано с помощите.

Ариета Вичишта - директор на 184 ДГ "Мечо Пух": Ние трябва да отворим не само заради родителите - дали могат или не могат да ходят на работа, а във връзка с децата - тяхното психично и физическо здраве.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Не препоръчваме на родителите, ако имат друга възможност, да пуснат децата си на детска градина или на детска ясла. 38 % от родителите са готови веднага да си пуснат децата, но има голям процент родители - около 30%, които се колебаят, чакат какво ще кажат специалистите.

Десислава Горанова - майка: Хубаво е, че ги отварят, защото някои от родителите вече нямат възможност, трябва да се върнат на работа. Лично аз на този етап няма да си пусна детето.

Така малкият Стефан няма да ходи на градина. Отива на село при баба. Поне за сега. Мотивите:

Десислава Горанова - майка: Притесняват ме малко мерките - това най-вече с общата карантина - нали евентуално ако някое дете е заразено, че трябва всички да стоят под карантина, което е доста притеснително.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Там, където има възможност и са отделени децата в отделни групи, които не контактуват, се поставя под карантина само групата, която е засегната. Ако обаче, те са по-малки и има такъв контакт, се поставя под карантина цялата градина.

Предвижда се тестване на персонала на градините - на този етап на поне 1000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев и премиерът Борисов отново в словесна престрелка
Президентът Радев и премиерът Борисов отново в словесна престрелка
От 1 юни пада 14-дневната карантина с Гърция и Сърбия. Как ще преминаваме през границата?
От 1 юни пада 14-дневната карантина с Гърция и Сърбия. Как ще преминаваме през границата?