НОВИНИ

Девет са кандидатите за кметския пост в Ловеч

шестима кандидатите кмет монтана
bnt avatar logo
от БНТ
01:49, 27.09.2023
Чете се за: 08:35 мин.
Местни избори 2023 кандидати
Слушай новината

Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира юриста Валентина Недялкова за кандидат за кмет на община Ловеч. Недялкова е родена в Ловеч. Завършила е Профилираната езиковата гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч. Магистърска степен по право е получила в Юридическия факултет на Софийския университет. Секретар е на Адвокатски съвет на Ловешка адвокатска колегия от 2021 г. до момента. Заместник-председател е била на Адвокатски съвет при Ловешка адвокатска колегия през мандата 2019 - 2021 г. От осем години е член, а през последните две години - и заместник-председател трети пореден мандат на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД. 14 пъти е била председател на Районна и Общинска избирателна комисия за всички проведени през периода от 2011 до 2023 г. избори. Отдадена е и на обществени каузи.

Коалиция ПП „Има такъв народ“ (ПП „Български възход“) регистрира Страцимир Петков за кандидат за кмет на община Ловеч. Той е и водач на кандидатската листа за общински съветници на коалицията. Роден в Ловеч на 22 септември 1972 г. Завършил е Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ с профил английски език. Магистърската си степен по Счетоводна отчетност е получил в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов. Развива различен малък бизнес 30 години само в града. Десет години е бил общински съветник от БСП. Президент е на „Ротари клуб“, Съосновател и председател на фондация "За Ловешката езикова". Член е на Сдружение на заведенията "Стратеш" - Ловеч и основател на „PETKOFFEST“ в Ловеч. Баща е на три деца.

Коалиция „Левицата!“ регистрира бившия областен управител Светослав Славчев за кандидат за кмет на община Ловеч. Славчев е роден на 25 октомври 1969 г. в Ловеч. Средното си образование е завършил Професионална гимназия по механоелектротехника в Ловеч, специалност „Промишлена електроника“. След това е получил висшето си образование във Висшето военно общовойсково училище във Велико Търново. Над 22 години е работил в системата на МВР. Бил е дългогодишен служител в Областната дирекция на МВР в Ловеч. В периода 2010 - 2015 г. е началник отдел на „Охранителна полиция“, откъдето се пенсионира със званието „комисар от МВР“. В периода май 2021 г. - януари 2022 г. е областен управител на област Ловеч в служебното правителство. От август 2022 г. до юли 2023 г. е за втори път служебен областен управител. Семеен е, с дъщеря.

Партия „Възраждане“ регистрира за кандидат за кмет на община Ловеч директора на болницата д-р Алдин Начков. Д-р Начков е роден в Ловеч през 1981 г., където е получил средното си образование в Профилираната природо-математическа гимназия. След това е завършил висше образование в Медицинския университет в Плевен. Професионалната му кариера е започнала като ординатор в Отделението по хемодиализа в Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч, бил е началник на отделението. След това е ръководил Медицинския център, после е бил назначен за заместник-директор на болницата, а от октомври 2022 г. до днес е изпълнителен директор на лечебното заведение.

Коалиция „Граждани За Общината“ регистрира Кирил Гумнеров за кандидат за кмет на община Ловеч. Гумнеров е роден на 3 август 1969 г. Завършил е средното си образование във Френската езикова гимназия – Враца, а след това висше образование в Икономически университет – Варна. Бил е три пъти общински съветник в Ловеч (2007 - 2009, 2015 - 2019, 2019 - 2023 г). Народен представител от парламентарната група на „Атака“ в 41-вото Народно събрание (2009 - 2013 г.). Политическата си кариера започва в СДС. Бива избран за областен председател на МСДС, а впоследствие и член на Националния съвет на МСДС. Напуска партията по собствено желание. Гумнеров е един от инициаторите за създаването на партия „Атака“ и избран е в националното ръководство на партията. Бил е общински председател на „Атака“ в Ловеч, а малко по-късно и областен председател. Избран е от 11 МИР-Ловеч за депутат през 2009 г. През 2011 г. напуска парламентарната група и става независим народен представител. През 2012 г. създава национална патриотична коалиция „Не на ЕС“, а през 2021 г. учредява партия „Нация“, с която се явява на парламентарни избори както самостоятелно, така и като част от коалицията „Вън от ЕС и НАТО“.

Коалиция "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" регистрира Искрен Арабаджиев за кандидат за кмет на община Ловеч. Арабаджиев е роден през 1991 г. в град Ловеч. Завършил е Профилираната езикова гимназия "Екзарх Йосиф Първи" с немски език. След това е продължил обучението си в СУ "Св. Климент Охридски", където е получил бакалавърска степен по специалност "Икономика" и магистърска степен по специалност "Счетоводство и одит". Първите пет години от професионалния му опит е в сферата на счетоводството и данъците в различни международни компании. През 2020 г. се присъединява към публичния сектор като заместник-кмет в столичния район "Студентски". След това последователно е народен представител в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание, където отговаря за социалната политика на ПП.

Коалиция "БСП за България" регистрира Борислав Илевски за кандидат за кмет на община Ловеч. Илевски е икономист. Роден е на 9 декември 1972 г. в Ловеч, където е завършил Профилираната природо-математическа гимназия. Придобил е магистърска степен по планиране и прогнозиране на икономическите системи в Университета за национално и световно стопанство. Завършил е и Международна академия за борсова търговия в Барселона. Работил е в системата на МВР, горите, бил е директор на „Информационно обслужване“, началник-отдел „Човешки ресурси“ в „Мизия 96“ АД – Плевен, заместник-директор на търговска верига за санитарен фаянс в София. Бил е председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) – Ловеч. Член е на Международната организация за хора с висок коефициент на интелигентност „Менса“. Женен е, със син и с дъщеря.

ДПС регистрира Сурай Велиева за кандидат за кмет на община Ловеч на предстоящите местни избори. Велиева е родена на 14 ноември 1975 г. в Ловеч. Възпитаник е на Стопанска академия „Д. А. Ценов" - Свищов. Семейна е, с едно дете. От 2001 г. до 2005 г. е била експерт в Областна администрация - Ловеч. Велиева е първата жена, заемаща поста областен управител на област Ловеч с пълен мандат от 2005 до 2009 г. От 2016 г. до момента е областен председател на ДПС – Ловеч.

Илиян Георгиев е издигнат за кандидат кмет от Коалиция "Неутрална България" (Комунистическа партия на България Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти, Нова сила, Русофили за възраждане на отечеството).

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са кандидатите за кметския пост в Габрово
Кои са кандидатите за кметския пост в Габрово
Седем са кандидатите за кметския стол в Кърджали
Седем са кандидатите за кметския стол в Кърджали