НОВИНИ

Девет жертви на над 100 лавини в Австрия

трима загинаха пометени лавини словения
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:45, 06.02.2022
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Девет души загинаха за три дни, през които повече от 100 лавини удариха Австрия, съобщиха властите днес. Повечето от лавините са засегнали региона на Западен Тирол, като само в петък са загинали петима души, допълват спасителните служби.

Полицията обяви, че един от инцидентите е отнел живота на група шведски скиори, които са излезли извън пистите с планински водач в района на Ишгъл, близо до швейцарската граница. Водачът и четирима души от групата са били пометени, като само един от тях е оцелял. Той успява да се обади за помощ и е откаран с хеликоптер.

Мъж на 60 години и 61-годишната му съпруга са били погълнати от лавина, докато са карали ски край село Ауфах. В събота австриец на 58 години загина в Ширмн край Инсбрук при падане на лавина, която рани още четирима души.

В популярния западен регион Форарлберг загина опитен скиор на 43 години, след като през уикенда в Австрия паднаха изключителни количества сняг. Петима любители на зимните спортове бяха затрупани от снеговалеж в големия курорт Зьолден, но всички бяха спасени.

"През последните три дни се случиха над 100 инцидента, свързани с лавини, при които се наложиха 70 интервенции", заявиха днес регионалните власти на Тирол, като нарекоха ситуацията "безпрецедентна" и предупредиха, че предстоят още такива ситуации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови мерки в Софийска област
Нови мерки в Софийска област
Нефтохимик надигра категорично Монтана във волейболното първенство
Нефтохимик надигра категорично Монтана във волейболното първенство