НОВИНИ

Диана Ковачева поиска от МОН мерки за онлайн обучението на децата със СОП

омбудсманът диана ковачева поиска мон мерки онлайн обучението децата соп
bnt avatar logo
от БНТ
15:46, 14.10.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в която настоява децата със специални образователни потребности (СОП) да бъдат включени в обучението в електронна среда, включително като се създадат образователни материали и специални платформи, с които да се подпомага процесът на тяхното обучение.

В същото време обаче, платформата трябва да е така съобразена, че да бъде лесна, общодостъпна, ползването ѝ да е рутинно, а не само при извънредна ситуация.

МОН не предвижда да затваря училища, въпреки случаите на заразени с коронавирус

Повод за поредната препоръка на омбудсмана станаха жалбите на родители на децата с дислексия, които са изключително разтревожени, защото не се обръща достатъчно внимание на децата им. Родителите са категорични, че заради COVID-19 проблемът с онлайн обучението се задълбочава и реално децата със специални образователни потребности не са били обхванати поради липсата на подходящи учебни ресурси, ресурсни учители и устройства, което съответно води до регрес в тяхното развитие и риск да останат изобщо извън образователния процес.

"Обръщам внимание, че дистанционното обучение създава затруднения за всички деца със СОП и е редно децата, ресурсните учители и специалисти да бъдат реално подпомогнати с необходимите ресурси за провеждане на възможно най-ефективно взаимодействие в електронна среда, което да доведе и до повишаване на капацитета на училищата да предоставят приобщаващо образование на ученици със специални образователни потребности“, написа омбудсманът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три разпита на премиера Борисов отчете главният прокурор
Три разпита на премиера Борисов отчете главният прокурор
Виртуална ТЕЛК комисия ще улеснява достъпа на хората до системата
Виртуална ТЕЛК комисия ще улеснява достъпа на хората до системата