НОВИНИ

Димитър Бербатов и екипът му посочиха Белгия като пример за развитие на детско-юношеския футбол

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:36, 23.08.2022
Чете се за: 05:07 мин.
Спорт
димитър бербатов стилян петров призоваха фифа уефа разследват борислав михайлов
Слушай новината

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов и неговият екип публикуваха на страницата на кампанията си пример за това какви мерки могат да бъдат взети за развитието на детско-юношеския футбол у нас.

Бербатов и неговият екип дават като добрия пример в това отношение Белгия, която през последните години няма пропуснат голям футболен форум от 2016 година насам, а през 2018 г. стигна и до третото място на Световното първенство в Русия.

Димитър Бербатов използва Фейсбук страницата на кампанията си "Р-Еволюцията е тук", за да очертае най-важните промени в белгийския футбол, които са допринесли за успехите на "червените дяволи" на международната сцена през последните години.

"Как го правят белгийците!

Нагледен пример как и ние можем да развиваме детско-юношеския футбол в България!
Белгийците не успяват да се класират за нито един голям форум от общо пет между 2004 и 2012 г., заради което решават, че е нужна промяна. За разлика от нас, които вече 18 години не сме стъпвали на европейско или световно.

“Имах план, с който да променим начина си на работа. Трябваше да започнем отначало”, казва бившият технически директор на белгийския футбол Мишел Саблон. "В началото това не се харесваше на останалите, но в онези времена изобщо не бяхме на картата на световния футбол. След Евро 2000 имаше всеобщо чувство на срам и отношенията във федерацията и в отбора не бяха добри", добавя той.

Както всичко хубаво и качествено, процесът отнема време. Саблон посещава тренировъчни центрове във Франция, Германия, Нидерландия и Испания. Наблюдава тренировъчния процес в световноизвестната френска академия Клерфонтен, но също така се запознава с начина на работа в академиите на "Аякс" и "Барселона".

След като се завръща в Белгия, насочва вниманието си към детско-юношеския футбол (ДЮФ). До септември 2006-а изучава общо 1500 мача и заключава, че се отдава прекалено голямо значение на резултата. В името на победата малчуганите бързали да изнасят топката в опит да вкарат гол. В резултат на това обаче имало деца, които почти не играели с нея, а едни и същи си подавали помежду си.

  • Затова Саблон предлага премахването на класиранията за отборите до 7 г. и до 8 г. Така победата започва да отстъпва място пред усъвършенстването, което се превръща в основна цел на децата.
    Белгийското правителство налива средства в осем тренировъчни центъра за таланти из цялата страна, които да събират най-добрите деца.
  • Федерацията започва да предлага основни курсове за треньори.
  • Построена е и нова база за националите в Тюбиз в покрайнините на столицата Брюксел.
  • Изработва се методика за работа в ДЮФ, която се прилага при най-малките във всички клубове и спазването на която се следи изкъсо. Така се дава шанс на деца, които иначе не биха имали шанс за особено щастливо бъдеще, да изживеят мечтата си чрез футбола и подхранва националните гарнитури с десетки таланти.
  • За кратко време белгийският футбол се разви и започна да бере богатите плодове на здравата работа и следването на програмата.
  • На Евро 2020 18 от общо 26-имата футболисти в селекцията на Роберто Мартинес играят или са играли във Висшата лига на Англия. За сравнение - когато Венсан Компани премина в "Манчестър Сити" през 2008-а, бе един от едва двамата белгийци в Премиършип.

Ето ни реален пример, че с много труд, професионално отношение и държавна помощ, разбира се, футболът може да работи в правилната посока и да създава таланти!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Пеканов: В края на месеца ще подадем първото искане за плащане по Плана за възстановяване
Атанас Пеканов: В края на месеца ще подадем първото искане за плащане по Плана за възстановяване
ЮНЕСКО с поредно признание за Националния дарителски фонд „13 века България“
ЮНЕСКО с поредно признание за Националния дарителски фонд „13 века България“