НОВИНИ

Димитър Бербатов: Мнението на хората, които се занимават с клубовете е най-важно

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз посети Русе, където проведе среща с представители на футболните клубове от региона

Димитър Бербатов
bnt avatar logo
от БНТ
13:50, 06.02.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов посети Русе, където заедно с неговия екип проведоха среща с представители на футболните клубове от региона.

На събитието присъстваха още Мартин Петров, Петър Величков и Боби Станков.

"Надявам се всички кандидати за президент на БФС, да обикалят и да се срещат с представители на футболните клубове по места - да представят програмата си, да чуят мнението на хората. Ние правим това за трети път, защото мнението на хората, които се занимават с клубовете е най-важно. Ако на конгреса на БФС на 15 март се избира по постоянство, то нямам съмнение, че ще спечелим безапелационно", заяви Димитър Бербатов.

Петров добави, че подобни срещи ще са честа практика и при избиране на техния екип начело на футболната централа. Кандидатът за президент на БФС представи своята програма. Според нея президентът на БФС трябва да е с максимум 3 мандата по 4 години, а в изпълнителния комитет не трябва да има клубни президенти. Приоритет на БФС трябва да е детско-юношеския и аматьорския футбол, националните отбори, съдийството.

Бербатов коментира, че очаква конгресът да се състои на 15-и март, както е насрочен.

"Ние затова се подготвяме и в момента обикаляме. Клубовете не трябва да се поддават на фалшиви слухове или ако някой започне да ги агитира от БФС, да подписват някакви декларации на хвърчащи листи и да се казва, че искат да се отлага конгресът. Това го няма в устава под никаква форма. Ти може да поискаш събиране на конгрес, но не и отлагане. В същото време това показва страхът, който е обзел хората от БФС, защото те знаят какво идва и какво ги очаква и искат да отложат неизбежното във времето", добави той.

Професионалният футбол трябва да се управлява от Професионалната футболна лига. Програмата на Бербатов и неговия екип предлагат още бонусна система за използване на български футболисти до 21 г. За чужденците - ще се дава възможност да се използват до трима извън ЕС, а за всеки следващ - клубът ще плаща такса "Лукс". Парите от нея ще бъдат разходвани за детско - юношеския и аматьорския футбол.

Възможности за финансиране има много и от европрограми. Заедно с всички клубове ще се обсъди възможност за нов формат на първенството, както в професионалната му част, така и при аматьорите, и в турнира за Купата на България.

"Треньорите обучават децата ни. Затова е важно и тяхното обучението, това на треньорите. Ще работим в тази посока, това да е ясно разписано, със съответните методики", коментира още Бербатов.

Представителите на русенски клубове изтъкнаха проблеми с компенсацията за школите, които създават таланти, доразвити и използвани след това от по-големи отбори. За целта бе уточнено, че ще има отдел, който да отговаря само за тази част и за трансферите на футболисти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаният антимафиот от ГДБОП е засечен в контакт със служител на ДАНС, потвърдиха от прокуратурата
Задържаният антимафиот от ГДБОП е засечен в контакт със служител на ДАНС, потвърдиха от прокуратурата
Отпадането на студентските такси трябва внимателно да се прецени, смятат от Съвета на ректорите
Отпадането на студентските такси трябва внимателно да се прецени, смятат от Съвета на ректорите