Димитър Бербатов обвини БФС в манипулация

от БНТ
15:38, 21.09.2021
Чете се за: 05:05 мин.
Спорт
бербатов писмо
Слушай новината

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов изрази съмнение, че посланието на писмото, изпратено от президента на УЕФА Александър Чеферин до Борислав Михайлов носи смисъла, който от централата вмениха чрез публикация в официалния си сайт.

Бившият нападател на Манчестър Юнайтед обвини БФС в опит за манипулация на общественото мнение чрез вчерашното си съобщение.

Според Бербатов от УЕФА не изразяват подкрепа към настоящия президент на родния футбол, а точно обратното: „То е част от практиката на УЕФА - когато има очевидни проблеми в някоя от 55-те национални федерации, централата изпраща писмо с насоки и предложения как да бъдат решени.“

Димитър Бербатов и Борислав Михайлов са двамата кандидати към момента за президентския пост в БФС. Извънредният Конгрес трябва да се проведе на 12 октомври от 10.00 часа в зала 1 на НДК. Това постанови Софийският градски съд.

Ето и цялото съобщение, поместено във Фейсбук страницата, посветена на кандидатурата на бившия нападател за президентския пост:

Скъпи приятели,

Вчера Димитър Бербатов официално стана кандидат за поста президент на БФС. Той беше издигнат както от професионални, така и от аматьорски клубове, което показва желанието за промяна на всички нива!

За съжаление, веднага след обявяване на нашата кандидатура, ръководството на БФС ОТНОВО показа “високата” си класа и се опита да заблуди футболната общественост.

Скъпи приятели, уважаеми журналисти,

въпросното писмо от УЕФА до БФС, качено на официалната страница на нашата федерация, не е писмо, изразяващо подкрепа. То е част от практиката на УЕФА - когато има очевидни проблеми в някоя от 55-те национални федерации, централата изпраща писмо с насоки и предложения как да бъдат решени. И винаги - съгласно принципите за честно и прозрачно управление, на каквото държи УЕФА!

Нека обърнем внимание на две изречения от въпросното писмо: „I hope you will now grasp the challenges ahead of you with both hands and resolve them in the best interest of Bulgarian football with the full respect of UEFA values and regulations!“ - Ясно е, че УЕФА приканя БФС да се изправи пред предизвикателствата и проблемите, които има, и да ги разреши в името на българския футбол, като спазва и уважава ценностите и разпоредбите на УЕФА. Нещо, което до момента БФС не прави.

Другото изречение е следното: „It is essential that the road ahead works to high standards for football in Bulgaria and in full respect of good governance and any applicable national laws!“ - УЕФА се надява пътят напред да води до високи стандарти в българския футбол, при пълно зачитане на критериите за добро управление и прилагане на законите на страната. Добро управление! И да се съобразява със законите на страната!

Тоест, когато българският съд реши, че конгрес трябва да има, БФС е длъжен да се съобрази с това решение, а не да търси всяка възможност да избяга от него!

Но преди всичко трябва да има добро управление, което да уважи подписите на повече от една трета от отборите за свикване на конгрес – нещо, което явно липсва в БФС. И УЕФА учтиво им напомня, че трябва да вземат правилното решение в резултат на волята на отборите!

Както виждате, в писмото ясно е изразено подканването към БФС нещата да се случват честно, демократично и при спазване на принципите и правилата на УЕФА. А тези правила не предполагат неспазване на устава и законите, нито опити да се въведе независим съд в заблуда, нито целенасочена работа срещу исканията на собствените си членове, още по-малко репресия срещу членове на Изпълнителния комитет, или провеждане на конгрес ала 2018 година... Това подканване на УЕФА към БФС се губи в умишлено непрофесионалния превод на текста.

Екипът на Димитър Бербатов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Алкохолът и тютюневите изделия с нов бандерол от 1 януари
Алкохолът и тютюневите изделия с нов бандерол от 1 януари
Стефан Янев ще отбележи Деня на независимостта на България във Велико Търново
Стефан Янев ще отбележи Деня на независимостта на България във Велико Търново