НОВИНИ

Димитър Бербатов: В първенствата участват клубове, които са временни членове на БФС

Димитър Бербатов
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 10.10.2022
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов публикува в социалните мрежи информация за начина, по който се провежданите у нас първенства и турнири, организирани от футболната ни централа.

Рекордьорът по голове с националната фланелка твърди, че в турнирите под егидата на БФС участват отбори, които не са част от съюза ни и са със статут на "временни членове".

Публикацията на "Р-еволюцията е тук" във Фейсбук:

"Ето ви още една порция лъжи и закононарушения от ръководството на БФС.

България е може би единствената страна в света, в която в турнирите и първенствата, организирани от федерацията по футбол, участват така наречените "временни членове". Понятие, неразбираемо за нас и противозаконно според българското законодателство, но въведено от футболната ни централа.

В Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), който регулира дейността на сдруженията с нестопанска цел, каквото е и БФС, има правила за членство, в които не съществува първична правна уредба, която да конкретизира временното членство в сдружение!

Казано разбираемо - законът не позволява на БФС да въвежда и експлоатира понятието "временен член", т.е. има само два варианта:

1. Клуб, членуващ в БФС и участващ в първенствата и турнирите организирани от БФС.

2. Клуб, нечелнуващ в БФС и нямаш възможност да участва в първенствата, и турнирите организирани от БФС.

Това е все едно на учещия се да шофира да му бъде позволено да шофира преди да е придобил шофьорска книжка!

Кои всъщност са тези клубове, на които БФС позволява да участват в първенствата и турнирите, без да са членове на футболната ни централа?

Това са клубове, които са подали документи за да участват в първенствата и турнирите на БФС, но поради една или друга причина не са били приети за членове! Това са клубове, почти изцяло участващи в най-ниските нива на футбола в България - А и Б областните/регионалните групи.

БФС се оправдава с това, че, за да бъдат приети клубовете, трябва да бъде насрочен Конгрес!

Интересен е въпросът кой организира Конгресите на БФС и защо има клубове, които в продължение на над 10 години са все още със статут на "временни членове", след като през тези години е имало Конгреси?

Друго оправдание на БФС е, че не приема клубове за членове, защото не покриват определени изисквания и критерии, свързани най-вече с липсата на условия за провеждане на футболни срещи?

Защо обаче през годините БФС никога не се обърна с искане за финансова помощ от страна на общините или държавата, за да имат тези клубове нормални условия за провеждане на футболни срещи?

Ние питаме: Защо, след като има проблем с членството на тези клубове в БФС, централата нарушава закона и ги допуска до участие в първенствата и турнирите???

В България има отбори, които повече от 10 години участват в първенствата и турнирите на БФС като временни членове, а грозната истината е, че на ръководителите в БФС изобщо не им пука дали тези отбори са членове, или не, защото за тях е важно само и единствено тези отбори да си плащат таксите, които да пълнят касата на федерацията. А на каква юридическа основа - как и защо някой, който не е член на футболната централа, заплаща такси, е съвсем друга тема....

Ние знаем решенията и когато му дойде времето, тази порочна практика ще бъде прекратена, а в първенствата и турнирите на БФС ще участват само членове на БФС!

В момента над 200 футболни клуба в България не участват на Конгрес и са лишени от право на глас да избират кой да ръководи футбола в България!

Към днешна дата футболната ни централа и нейният президент ежедневно нарушават своите собствени правила и рестрикции, те лъжат членовете на федерацията, която ръководят, но не само това - те доказано нарушават и законите на Република България!

Докога???".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза получи тазгодишната награда "Вацлав Хавел"
Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза получи тазгодишната награда "Вацлав Хавел"
Локомотив Пловдив измести Левски от третото място след успех над Спартак във Варна
Локомотив Пловдив измести Левски от третото място след успех над Спартак във Варна