НОВИНИ

Димитър Бербатов: Защо убиваме българските таланти?

бербатов бил принуден оттегли националния отбор
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:24, 18.02.2022
Чете се за: 04:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов коментира нововъведението в български футбол, засягащо чуждестранните играчи.

До този момент клубовете можеха да използват до трима играчи извън Европейския съюз, но вече изцяло е премахнато това ограничение.

"Здравейте, приятели, искам да се обърна към всички клубове и цялата футболна общественост в България, докато съм на стадиона на Шумен – част от нашата обиколка, в която се срещаме с всички клубове в страната, за да споделим идеите си, тъй като съм кандидат за президент на Българския футболен съюз. Състоянието на стадиона е трагично, каквото е и това на българския футбол от много време насам", започна Бербатов.

Бившият футболист на Манчестър Юнайтед смята, че бройката на чужденците извън Европейския съюз в един състав трябва да бъде трима човека.

"Състоянието на футбола става още по-лошо след вчерашното решение, а именно, че бройката на чужденците извън Европейски съюз вече е неограничена. Един клуб може да разчита на 11 чужденци в стартовия си състав. С екипа ми сме на мнение, че бройката на чужденците извън ЕС в един състав трябва да бъде трима човека. Решението е пагубно за развитието на нашите млади български футболисти. Решението е взето след допитване до клубовете, но Септември София и Славия София казват, че никой не се е допитал до тях. Сигурен съм, че има и още клубове, които могат да кажат същото и аз ги призовавам да го направят, тъй като търсим прозрачност. Професионалната футболна лига казва, че това е инициатива на Българския футболен съюз, а от БФС казват, че е инициатива на ПФЛ. Пак някой лъже. Това е качество, което сме свикнали да гледаме през последните години в българския футбол. Топката се подава от едното поле в другото. Бяга се от отговорност. Всички знаем как е взето това решение – потайно, както се проведе и последния Изпълком на БФС", допълни благоевградчанинът.

Бившият национал сподели какво според него ще причинят тези решения както на подрастващото поколение, така и на родния футбол.

"Какво казва БФС на младите български футболист? Казва им 'Не си губете времето, няма смисъл, ние няма да разчитаме на вас, не тренирайте, няма да развиваме българския футбол. Вие не ставате, ще разчитаме на чужденци извън ЕС, те са по-добри от вас, вие не ставате'. После се чудим защо подрастващото поколение спира с футбола и защо няма популяризиране на футбола. Ето заради такива решения. На всички български футболисти се казва, че не са достатъчно добри, за да играят за националния отбор и това го казва ръководният орган на българския футбол. Аз съм бил чужденец в друга държава, знам колко ми е коствало да се доказвам всеки ден, но това са други пазари. Ние сме малка страна, с малък пазар и малко първенство, но го харесваме и го гледаме. Тук няма да дойдат Меси, Роналдо, Мбапе или Неймар. Ще дойдат други футболисти, които са по-слаби от нашите. Спира се развитието на младите футболисти. Едното решение на проблема е да се ограничат чужденците до трима. Решенията, които се взеха на Изпълкома са нелегитимни, защото това е против Устава. Поканите към хората от Изпълкома не са изпратени навреме. Това, вие клубовете, можете да го оспорвате на Конгреса и това решение да не влезе в сила или да отпадне автоматично", завърши той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пред БНТ говори собственикът на компанията, чиито камиони изгоряха на ферибот
Пред БНТ говори собственикът на компанията, чиито камиони изгоряха на ферибот
Ботев Враца се подсили с нападател
Ботев Враца се подсили с нападател