НОВИНИ

Димитър Главчев ще е готов със състав на служебен кабинет до края на деня, заяви Радев

Президентът обсъди с ЦИК организацията на изборите

края деня димитър главчев готов състава служебния кабинет радев
bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 04.04.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев посочи, че кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев ще е готов със състава на служебния кабинет до края на деня, затова вика и него, и партиите на консултации утре:

"В изпълнение на чл. 99, новата алинея 5 на ремонтираната Конституция, вече поканих парламентарно представените групи и г-н Главчев утре в 9.30, за да проведем консултациите и да уточним крайното време за провеждане на изборите. Едно е желанието на партиите, друго е готовността на ЦИК".

Държавният глава проведе среща с представители на ЦИК, на която обсъдиха организацията на предстоящите избори. Президентът коментира, че от организирането на прозрачни и честни избори зависи легитимността на институциите. Обяви се за избори 2 в 1 по няколко причини:

"На първо място - да имаме по-висока избирателна активност, която виждаме, че с всеки избор намалява. На второ място - да не разкарваме хората два пъти в рамките на близък времеви период. На трето място - да спестим ресурси", посочи Румен Радев.

Ако изборите за Европейски парламент и предсрочният парламентарен вот у нас са в две последователни седмици, ЦИК няма да успее да изпълни законовите си задължения. Това заяви председателят на комисията Камелия Нейкова пред президента Румен Радев.

По думите ѝ ако изборите не са 2 в 1 най-обективно би било европейският вот да се проведе на 9 юни, а парламентарният - на 23 юни.

Тя обясни и защо изборите не могат да са в последователни седмици: ЦИК ще трябва да приеме всички книжка и материали от СИК, РИК и чужбина, след което повторно да въведе данните с всички резултати и да направи анализ на несъответствията. След това трябва да се прегледат изборните протоколи, а едновременно с това да се организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващия вот.

"При избори за членове на ЕП резултатите се обявяват в срок не по-късно от три дни след изборния ден, а в срок до 5 дни трябва да се обявят имената на избраните евродепутати. При изборите за НС резултатите се обявяват не по-късно от 4 дни, а имената на избраните народни представители се обявяват не по-късно от 7 дни".

Нейкова обясни още, че би било невъзможно машините за гласуване от чужбина да се върнат у нас след първия вот, данните от тях да се свалят и те отново да бъдат изпратени в рамките на седмица.

ЦИК до голяма степен е готова за провеждането на евровота, каза Камелия Нейкова.

"Беше ясно, че тези избори ще проведат във всички държави от ЕС в периода 6 - 9 юни. За обществената поръчка има едно постъпило предложение, но най-вероятно, ако изборите бъдат 2 в 1, ще се наложи да обявим нова обществена поръчка. Проверихме какви са законовите възможности настоящата да се измени - няма такава възможност".

    Снимки: БТА

    Вчера председателят на комисията Камелия Нейкова обяви, че ЦИК очаква издаване на указ за насрочването на избори, независимо в каква комбинация ще бъдат.

    Чуйте последните новини, където и да сте!
    Последвайте ни във Facebook и Instagram
    Следете и канала на БНТ в YouTube
    Вече може да ни гледате и в TikTok
    Намерете ни в Google News

    Свали приложението BNТ News
    google play badge
    Свали приложението BNТ News
    app store badge
    Топ 24
    Най-четени
    Делото за инцидента в тунел "Ечемишка" през 2017 г. може да започне през юни
    Делото за инцидента в тунел "Ечемишка" през 2017 г. може да започне през юни
    Вътрешният министър: Няма никакъв натиск върху Живко Коцев
    Вътрешният министър: Няма никакъв натиск върху Живко Коцев